Problem z pobieraniem plików

Witam, mam problem ze ściągnięciem i zapisaniem praktycznie jakichkolwiek plików z sieci. Chcę ściągnąć np. jakiś program, wchodzę na odpowiednią legalną stronę, zaznaczam “pobierz program” lub “download” itp, oczywiście wyskakuje okienko - pobieranie plików, a gdy już plik jest pobrany to koniec, nie mogę go otworzyć, nie mogę go znaleźć. Nigdzie nie ma, mimo, że przecież powinien gdzieś być :slight_smile: Nie ma w miejscu, w którym miał się zapisać i nie mogę otworzyć w tym okienku - pobieranie plików. Dodam, że nie jest to kwestia tego, że nie wiem gdzie zapisuję i dlatego nie mogę znaleźć. Po prostu w momencie, gdy w okienku “pobieranie plików” widać, że dany plik został już pobrany to on znika. Nigdzie go nie ma, także w tym folderze, w którym rzekomo został zapisany.

Do niedawna było wszystko porządku, nie zmieniałam żadnych ustawień, ani nic takiego.

Korzystam z windows vista i przeglądarki firefox. Proszę bardzo o pomoc. To naprawdę ważne :slight_smile:

Gdy coś pobierasz to musi się wyświetlić zapisz w i wybierasz np. pulpit

W przeglądarce firefox można ustawić, że plik zawsze automatycznie zapisuje się w tym samym konkretnym folderze lub też za każdym razem program pyta się w którym miejscu zapisać i wtedy wybieram np. pulpit. Obojętnie jaki sposób zapisuję, to i tak plik, który usiłuję ściągnąć i zapisać po prostu znika. Nie wiem dlaczego.

Może masz virusa

Nie wiem, ale jeżeli faktycznie to przez wirusa to jak mam go usunąć, skoro program antywirusowy, który mam być może jest niezbyt skuteczny, a nowego programu nie mogę ściągnąć.

A jakiego antywira masz? Kiedy ostatnio kompa nim skanowałeś?

Mam AVG Free 8.5. na stronie dobreprogramy ma dobre opinie… skanuje mi codziennie laptopa, którego zresztą mam od niedawna…

Odinstaluj i zainstaluj firefoxa

Zainstaluj FreeCommander i potem Plik -> Szukaj, ustaw wszystkie dyski, wpisz nazwę pobieranego pliku i pójdź sobie napić się herbaty… :wink:

Niestety nie mogę ściągnąć i zainstalować FreeCommander, właściwie to chyba nie mogę żadnego programu ściągnąć. w tym problem…

Dodane 31.05.2009 (N) 15:36

Bardzo proszę o pomoc :slight_smile: Naprawdę nie wiem co mam zrobić.

:slight_smile: wpisz w wyszukiwarce Windows nazwę pliku. Znajdzie go, czy nie?

Czytaj ze zrozumieniem.

Czy przy pobieraniu plików przez IE pliki są do odnalezienia?

mam ten sam problem, ie, opera, safari, mozilla, jak pobierami chce zapisac na pulpicie czy w dokumantach nawet na dysku to go nie ma.

Dodane 07.08.2010 (So) 23:22

mam ten sam problem, ie, opera, safari, mozilla, jak pobierami chce zapisac na pulpicie czy w dokumantach nawet na dysku to go nie ma.