witam. mam spory problem z podłączeniem drukarki drogą bezprzewodową.
posiadam drukarkę hp deskjet 3054A
sytuacja wygląda następująco
za pierwszym razem normalnie podłączyłem drukarkę bezprzewodowo i wszystko działało ale po zrobieniu formatu komputera chciałem zrobić to jeszcze raz i juz mi się nie udało
problem jest równiez w tym że nie mogę tera podłączyć tej drukarki nawet kablem
sorki juz ci piszę. włączam konfigurator oprogramowania drukarki --> klikam “Podłącz nową drukarkę” --> wybieram opcję podłącz bezprzewodowo --> potem jest sprawdzanie środowiska sieciowego —>
ale zakładając tą gorszą dla mnie opcje czyli port w drukarce to da się to jakoś załatwić bez użycia kalbla? domyślam się że nie bo dane adresu ip muszą jakoś być przesłane ale może jednak?>
W nowszych modelach da się, ale w tym - głowy nie dam. Jeżeli ma wyświetlacz (a chyba ten model ma) to spróbuj z jego poziomu znaleźć opcje odpowiadające za połączenie do sieci bezprzewodowej.
Co do pierwszego pytania to chcę żeby drukarka działała - jedna czy druga opcja bez znaczenia nwm która opcja lepsza
wymieniłem kabel i nadal problem. chociaż stary kabel nie działał bo teraz jak podłączam drukarkę kablem to jest dźwięk w komputerze informujący o nowym uzadzeniu
Model modemu, a właściwie routera, posiada wbudowaną funkcję WPS’a. To taki mały przycisk z tyłu obudowy opisany jako Wireless Setup. Schemat wygląda tak - wchodzisz w drukarce w ustawiania WiFi i przechodzisz kolejno: Ustawienia -> WPS -> wybierasz Push Button. Następnie na routerze naciskasz - koniecznie w ciągu maksymalnie 2 minut - przycisk Wireless setup - po kilku chwilach połączenie powinno zostać nawiązane automatycznie.
Dzięki temu drukarka będzie widoczna w sieci i bezproblemowo powinieneś zobaczyć ją w czasie instalacji i konfiguracji sterowników - wybierasz oczywiście drukarkę podłączoną do sieci WiFi.
zaraz… czy to możliwe że nie ma możliwości nawiązania połączenia ponieważ z tego co pamiętam w umowie miałem jasjno określone że do sieci wifi mogę podłączyć tylko 4 urządzenia?
z drugiej strony nawet jak chciałem podłączyć drukarkę kablem to też porażka. zero efektu
na komputerze zero jakiejkolwiek reakcji a na drukarce pojawia się komunikat że czas się skończył i czy wydrukować raport.
a laptop jest podłączony do internetu także poprzez wifi
jesli chodzi o limit urządzeń to wybacz wprowadziłem cię w błąd - 4 urządzenia mogę objąć ochroną pakietu miltisaver, umowę mam z multimediapolska a nie upc
Na komputerze nic nie powinno się pojawić - przynajmniej na razie. Po połączeniu się z siecią WiFi dioda sygnalizująca jego pracę na drukarce powinna palić się światłem ciągłym. Całkiem możliwe, że WPS jest domyślnie w urządzeniu wyłączona - jak ją włączyć możesz dowiedzieć się z instrukcji od strony 43 - samą instrukcję znajdziesz tutaj.