Problem z podłączeniem do sieci WI-FI drukarki Epson EcoTank L3060

Witam!
Mam problem z drukarką Epson EcoTank L3060. Otóż nie mogę jej podłączyć do mojej sieci WI-FI przy użyciu WPS, bo tylko tak można. Router, jaki posiadam to Pentagram Cerberus P 6363. Mógłby mi ktoś pomóc? Z góry dzięki :slight_smile:

Hej,

• A pojawia się jakiś komunikat?
  • Inne urządzenia po WPS’ie łączą się prawidłowo?
  • Z jakiego szyfrowania korzystasz? WPA czy WPA2? TKIP czy AES?

Pozdrawiam,
Dimatheus

1. Nic się nie pojawia oprócz tego, że dioda na drukarce miga na czerwono, co oznacza błąd połączenia;
  2. nie wiem, bo nie korzystam z WPS;
  3. AES WPA2 PSK

Zerknij do instrukcji. Podrzucam linka do takiej on-line: http://elektronik.tl.krakow.pl/lib/exe/fetch.php/eue:pentagram_cerberus_p6362.pdf

Strona 27 - sprawdź, czy WPS jest włączone i czy ustawione na tryb PBC (łączenie przez naciśnięcie przycisku). Po zapisaniu zmian i uruchomieniu ponownym urządzenia wymuś połączenie drukarki z siecią, a następnie wciśnij na sekundę przycisk Reset/WPS na routerze. Jakie rezultaty?

U mnie tak to wygląda:

Ja robiłem tak:
Najpierw włączam drukarkę;
potem przytrzymuję przez 3 sekundy przycisk WI-Fi na drukarce;
następnie wciskam guzik “WPS/Reset” na routerze.
Dioda na drukarce miga na przemian na kolor czerwony i zielony, a na routerze miga dioda “WPS”. Czekam i nic się nie dzieje. No chyba, że ja coś źle robię.

[EDIT]
telefon LG V30 łączy się przez WPS bez problemu.

Robisz tak, jak powinieneś.

• Możesz pokazać, jak wyglądają ustawienia w pozostałych zakładkach dotyczących WiFi?
  • Nie masz ustawionych filtrowań adresów MAC w routerze?

Rozwiązałem problem w następujący sposób:
Skorzystałem z instalatora, który jest nagrany na dołączonej płycie CD. Tam jest możliwość konfiguracji WI-FI poprzez zwykłe wpisanie hasła do sieci. Tyle - Drukarka jest widoczna i dostępna w sieci.
Temat do zamknięcia.

1 polubienie