To poczekaj na kogoś kto wie gdzie to w XP jest bo ja nie mam pojęcia.
no dobrze, dziękuję za fatygę, mam nadzieję ze ktoś jeszcze będzie widział
Ja miałem kilka lat temu w komputerze kartę Sound Blaster Live! (swego czasu najbardziej zaawansowaną kartę dźwiękową do komputerów PC - może niektórzy pamiętają) i ona nigdy nie generowała dźwięku 5.1 w czasie oglądania filmów DivX czy słuchania mp3, chyba że plik multimedialny był z dźwiękiem wielokanałowym. W grach był normalny dźwięk 5.1. Później w sterownikach dodano opcję konwersji dźwięku stereofonicznego do 5.1 - wtedy działało 5.1, ale tylko podczas odtwarzania pliku w odtwarzaczu Creative’a (tym ze sterowników do karty).
Teraz na pewno technika się zmieniła i mało kto używa już zewnętrznch kart dźwiękowych, ale może sytuacja z głośnikami 5.1 się nie zmieniła - jak plik nie ma dźwięku wielokanałowego, to bez sztucznej konwersji wszystkie głośniki i tak nie będą go odtwarzały. Więc, tak jak Ci radzono wcześniej - poszukaj tej opcji konwersji do 5.1 w mikserze karty.
Dodam jeszcze, że w moim kinie domowym jest ustawiony dźwięk na 5.1 a i tak wszystkie głośniki grają tylko w przypadku niektórych plików mp3 - najczęściej grają tylko przednie i subwoofer.
@ Kylek
gdzie dokładnie szukać takich opcji?
szukam i szukam i nic jak na razie…
– Dodane 24.07.2013 (Śr) 13:09 –
Tak jak zalecaliście, grzebałam w tych wszystkich opcjach klikałam i przestawiałam różne rzeczy,ale nic sie nie działo, więc w końcu się poddałam, chcąc odłączyć owe 3 niegrające głośniki zaczełam po kolei nasłuchiwać czy śpiewa i o dziwo! okazało się że śpiewają już 4+sub ! :o
Doszłam do wniosku że gdzieś tą opcję zahaczyłam, a która to była nie mam pojęcia, ale działa
Jeden-główny (ze światełkiem i pokrętłem regulacji głośności)- przedni prawy -nie gra w ogóle.
Już na początku na teście wszystkch głośników to on brzęczał bardzo słabo, i tutaj ponownie pytanie do Was-czy to nadal jest problem w odtwarzaniem dźwięku w 5.1 a 2.1 ?
Czy tutaj winą już powinien być zepsuty głośnik? (jest podłączony w porządku, świeci się na nim swiatełko, dobrze reguluje głośność ale nie śpiewa. jego kabel jest najgrubszy ze wszystkich i najmocniejszy i żadnych przetarć czy czegoś podobnego na nim nie widzę ) dodam jeszcze że jako ten głowny głosnik stał najbliżej mnie, no i zdarzyło mu się "kilka"razy w jego karierze spaść z komputera(bo stał na skrzynce) na podłogę, oczywiscie nie z czestotliwością 3upadki/dzień ale czasem lądował na podłodze, czy to przy sprzątaniu czy to wtedy gdy wyślizgiwał się z podstawka…(tutaj zdjęcia głośnika-)
http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj … 0-936.html
jakiś pomysł? czemu nie gra?
Mojej siostrze też ciągle spadał jeden głośnik, aż po którymś upadku odmówił posługi i teraz siostra słucha muzyki w systemie głośników 1.1
Zamień milczący głośnik którymś z tych grających i wtedy się okaże czy to na pewno głośnik nie działa, czy też np. wzmacniacz ma uszkodzone wyjście na ten kanał.
No niestety to nie przejdzie, ponieważ jako iż milczy głośnik główny( jako jedyny ma wzmocniony kabel, swiatełko i pokrętło) to także wejscie do suba jest inne-nie da rady podłączyć do tego innego głośnika, no chyba że pożyczę głośnik głowny od kogoś życzliwego i tak to sprawdzę…hmm