Witam mam problem z podłączeniem kabla 24 pin do obudowy - dociskam bardzo mocno a on nie wchodzi do końca, jest gdzieś milimetr przerwy między kablem a płyta. Dociskam bardzo mocno, jak docisnę mocniej to się boję że się płyta złamie. Płytą to msi b450 gaming plus max a zasilacz silentiumpc vero m2 600w 80 plus bronze.
Wtyczkę masz w jednym kawałku czy 20+4? Bo jak to drugie, to upewnij się, że są elegancko spasowane.
Wtyczka 24, cała bez żadnego podziału.
Jak już bardzo chcesz to podłuż pomiędzy płytę i obudowę coś aby się nie uginało. Drewienko, książkę etc. Ale nic metalowego. I dociskaj.
Tylko po co ? Siedzi, działa, więc OK. To nie grzechotka, że będziesz potrząsał i wypadnie.
Problem w tym że nie wiem czy działa bo sam składam komputer i zastanawiam się czy wogóle się uruchomi skoro nie jest dociśnięte do końca
Najwyżej się nie uruchomi. Oprócz tego nic się nie stanie.
W komentarzach na x-komie ktoś zgłaszał dokładnie taki sam “problem”. Czyli ten typ tak ma.
Zasada wkładania wszelkich złączek. Ugina się = podkładamy coś (nie metal) i dopiero dociskamy.
Ale trzeba z rozsądkiem. Bo kiedyś będziesz chciał to wyjąć. A ja już kilka razy lutowałem złącza atx po osiłkach co wyrwali wtyczkę razem z gniazdem = 80zł za lutowanie i sprawdzenie.
Ten zasilacz tak ma. Lepiej nie przedobrzać. Jeżeli już to parę razy wyciągnij i włóż poruszając nią trochę.
Czasami elementy plastikowe są niedokładnie wykonane i haczą.