Problem z podłączeniem słuchawek z mikrofonem do laptopa

Witam zakupiłem nowe słuchawki do laptopa wraz z rodzielaczem 2x mini jack, ale po podłączeniu do laptopa działają tylko same słuchawki, a mikrofon nie.
Na dodatek nie widać tych urządzeń.
Próbowałem też odinstalować sterowniki realtek i zainstalować sterowniki od nowa ale też nie zadziałało.
słuchawki: ŚWIECĄCE SŁUCHAWKI GAMINGOWE PC780 NIEBIESKIE - Sklep, Opinie, Cena w Allegro.pl
rodzielacz: https://allegro.pl/oferta/ugreen-rozdzielacz-do-sluchawek-2x-mini-jack-aux-10566425648
laptop: acer predator ph315-51

A do jakiego gniazda podłączasz? a USB próbowałeś?

USB w tych „szrot” słuchawkach służy tylko do ich podświetlenia.
Możliwe, że przejściówka jest „ta druga, gdzie mikrofon ma zamienione piny we wtyku combo”, czasem się zdarzają takie, ponieważ niektóre sprzęty takich wymagają.
Poza tym, nawet jak słuchawki działają - to dziwne, że system ich w ogóle nie wykrywa.
Tutaj jakieś podpowiedzi
https://www.centrumxp.pl/Publikacja/Jak-wlaczyc-mikrofon-w-Windows-10

Co to za laptop?

Napisał.

Starałem się zrobić tak jak na tej stronce, ale nic to nie dało, zapomniałem dodać, że mam win 11, zauważyłem też, że po odinstalowaniu sterowników audio realtek i po ponownym uruchomieniu laptopa zainstalowały się jakieś inne sterowniki i po sprawdzeniu zakładki odtwarzanie w okienku dźwięk pojawiła się ikonka słuchawek, ale mikrofon dalej się nie pojawił w zakładce nagrywanie po ponownym zainstalowaniu realtek, wszystko wróciło tak jak było, słuchawki znikły. Pomyślałem, że może coś jest nie tak z tymi słuchawkami, więc sprawdziłem wczoraj je na komputerze u znajomego i wszystko normalnie działało wraz z mikrofonem. Polecił mi sprawdzić model karty dzwiękowej w laptopie i poczytać o niej i sprawdzić czy ona nie jest powodem problemów, ale nie mam pojęcia jak to sprawdzić, on też za bardzo nie wie.

https://global-download.acer.com/GDFiles/Driver/Audio/Audio_Realtek_6.0.1.8366_W10x64_A.zip?acerid=636602244500485221&Step1=&Step2=&Step3=PREDATOR%20PH315-51&OS=ALL&LC=en&BC=ACER&SC=PA_6

Instalujesz te z 2018 czy jakieś nowsze co bazują na MS Store?

Model karty dźwiękowej może da się ustalić po ID urządzenia (Acer raczej w niewielu miejscach się chwali co to za „kość” zamontował).

Opcjonalnie może AIDA64 i tym podobne programy podadzą ID układu scalonego.

Po 51 bywają jakieś cyferki i literki.

Być może Misiolek umie po dokładnym ID podać jakie układy Realtek tam montował Acer Realtek HDA versus UAD drivers | TechPowerUp Forums.

Właśnie stąd mam zainstalowane sterowniki, instalowałem również ze strony Realtek, ale problem ten sam. Zainstalowałem właśnie ten progam AIDA64 i tam pisze Typ komputera Acer Predator PH315-51 i dalej nie ma żadnych liczb, sprawdziłem również kartę dźwiękową to pisze Karta dźwiękowa Realtek ALC255 @ Intel Cannon Point PCH - cAVS (Audio, Voice, Speech) [B0]

Ja bym sprawdził dopasowanie modelu aplikacją Acera jak ci wyświetli „serial number”: https://global-download.acer.com/SupportFiles/Files/SNID/APP/SerialNumberDetectionTool.exe

Wtedy przynajmniej wykluczymy, że ze złej podstrony pobieramy sterownik.

Na forum raczej lepiej nie publikować numeru seryjnego a najwyżej info czy po nim dodało jakieś 4 znaki (jakby służyły do czegoś więcej niż ilości RAM lub pojemności dysku).

Coś takiego tylko wyskoczyło, żadnych liczb po numerze seryjnym nie ma niestety

OK, z 2-3 letnich tematów to niby tylko na GNU/Linux i Hackintosh ALC255 powoduje problemy z audio/mikrofonem.

Jakiś świeżych z Windowsem 11 na razie nie widzę.

Ja bym sprawdził w ogóle jakieś słuchawki z mikrofonem z jackiem combo.
Dopiero potem, jeśliby działały normalnie szukał przyczyny.
U kumpla na komputerze ma dwa osobne wejścia, więc to że u niego działają bez przejściówki oznaczałoby, że przejściówka jest do kitu.

Nie mam od kogo pożyczyć takich słuchawek niestety, ale może panowie mogą polecić jakieś słuchawki z mikrofonem tak do 100zł?

Napisz jeszcze co się dzieje jak podłączysz odwrotnie a więc do przejściówki od mikrofonu słuchawki a do wejścia słuchawek mikrofon.
Skoro słuchawki działają u kumpla poprawnie, to winna jest albo przejściówka, albo coś jednak w systemie.
Poza tym, normalnie działa ci wbudowany mikrofon i głośniki w lapku?
Przed zakupem nowych słuchawek, skoro te ci odpowiadają pod względem dźwięku i czułości mikrofonu (po sprawdzeniu u kumpla), to ja zdecydowałbym się jeszcze na zakup drugiej przejściówki ( to niewielki koszt), albo po prostu te swoje słuchawki z tą obecną przejściówką sprawdził jeszcze na innym urządzeniu (laptopie) z wejściem combo u jakiegoś innego kumpla, ktory ma lapka z takim wejściem, ewentualnie podszedł z nimi do serwisu komputerowego i poprosił o sprawdzenie u nich na laptopie, czy z tą przejściówką działają (na pewno ci nie odmówią sprawdzenia).
Nie ma co definitywnie kupować innych, skoro te jak napisałeś są sprawne, tylko nie działają z twoim lapkiem, a wobec tego musi być jakaś przyczyna w samym systemie u ciebie… albo to jednak ta przejściówka jest do kitu.