Problem z podpięciem karty graficznej


(system) #1

Mam taki problem, jak podpinam zewnętrzną kartę graficzną (obojętnie jaką działającą) do slotu PCI-E x16 to przed włączeniem systemu operacyjnego i w Biosie wyskakują mi w różnych miejscach na niebieskim tle różne małe "krzaczki" takie jak: :heart:, ¥, §, %, &, 0, 8, C, ¶, ǂ, •, ‡, :slight_smile:

Dzieje się tak Zawsze gdy podpinam kartę graficzną zewnętrzną. Gdy załaduje się system operacyjny i usiłuje przestawić rozdzielczość, zainstalować sterowniki, to system się zawiesza tj. robi się czarny ekran i koniec, pozostaje mi wtedy już tylko reset...

Jeśli przestawię w Advanced BIOS Features opcję Init Display First na Onboard/PEG i On-Chip VGA na Enable , po czym podepnę monitor pod wewnętrzną tzn. zintegrowaną kartę graficzną, to owych krzaczków nie widać i rozdzielczość mogę zmieniać wedle upodobań.

Płyta główna: GA-945GZM-S2 FI REV: 3.9

  • Zrobiłem Clear CMOS za pomocą zworki na płycie głównej.

  • Zrobiłem update Biosu z wersji FH do FI i wczytałem optymalne ustawienia.

Wszystko na nic... przy zewnętrznej karcie graficznej - problemy, przy włączeniu zintegrowanej karty graficznej - brak problemów.

Macie jakieś sugestie, pomysły dzięki którym uda się rozwiązać problem?


(Witkacy75) #2

Witam.

Zostaw wew. kartę włączoną On-Chip VGA >- Enable.

Ustaw pierwszą zewnętrzną Init Display First >- PCI-E


(Jas162) #3

Może slot PCI-E jest uszkodzony.

Jeśli jest na gwarancji to reklamuj.


(system) #4

Spróbowałem i nie bierze pod uwagę PCI-E, uruchamia wpierw On-Chip VGA.


(george32801) #5

A jaki zasilacz? Domyślam się, że nie ten z podpisu. (inny zestaw)


(system) #6

Zasilacz FEEL I-350ATX 120 MM FAN VERSION


#7

Maro240387 , proszę zapoznaj się z tą stroną oraz tym tematem, a następnie popraw tytuł tematu, używając przycisku ac7a4cd89050aa6e.gif


(system) #8

Załatwione, poprawiłem. Z mojego punktu widzenia tytuł oddaje opis problemu. Są gusta i guściki ;-] każdy patrzy na coś inaczej i rozumie coś inaczej.

Ps: skąd byś wiedział kiedy Bym to zignorował a kiedy Nie? Heh słowo i Tak by należało do ciebie jak i decyzja... więc? ... z resztą, whatever.

Pokój i rób swoje, Pozdrawiam.


(george32801) #9

Zasilacz FEEL I nie jest zasilaczem jakimś dobrym.. A jakie karty graficzne próbujesz tam podłączać? Może się okazać, że zasilacz nie wytrzymuje przy większym poborze prądu gdy podłączasz mocniejsze karty pod PCI-e.


(system) #10

GeForce 8600 GTS i zdecydowanie słabsza 9400 GT.

Wcześniej było wszystko w porządku (komputer na stałe - "powiedzmy", miał mieć podpiętą 9400 GT).


(george32801) #11

Jeżeli masz możliwość, weź spróbuj na innym zasilaczu zobaczyć czy problem występuje dalej. To tak dla pewności.


(system) #12

Dobra.. Temat uważam za zamknięty, komputer już nie jest w moim posiadaniu.

Dzięki george32801 i wam - pozostałym =D> (również Areh'owi) za wzięcie udziału w temacie.