Mam taki problem, jak podpinam zewnętrzną kartę graficzną (obojętnie jaką działającą) do slotu PCI-E x16 to przed włączeniem systemu operacyjnego i w Biosie wyskakują mi w różnych miejscach na niebieskim tle różne małe “krzaczki” takie jak: , ¥, §, %, &, 0, 8, C, ¶, ǂ, •, ‡,
Dzieje się tak Zawsze gdy podpinam kartę graficzną zewnętrzną. Gdy załaduje się system operacyjny i usiłuje przestawić rozdzielczość, zainstalować sterowniki, to system się zawiesza tj. robi się czarny ekran i koniec, pozostaje mi wtedy już tylko reset…
Jeśli przestawię w Advanced BIOS Features opcję Init Display First na Onboard/PEG i On-Chip VGA na Enable , po czym podepnę monitor pod wewnętrzną tzn. zintegrowaną kartę graficzną, to owych krzaczków nie widać i rozdzielczość mogę zmieniać wedle upodobań.
Płyta główna: GA-945GZM-S2 FI REV: 3.9
Zrobiłem Clear CMOS za pomocą zworki na płycie głównej.
Zrobiłem update Biosu z wersji FH do FI i wczytałem optymalne ustawienia.
Wszystko na nic… przy zewnętrznej karcie graficznej - problemy, przy włączeniu zintegrowanej karty graficznej - brak problemów.
Macie jakieś sugestie, pomysły dzięki którym uda się rozwiązać problem?
Zasilacz FEEL I nie jest zasilaczem jakimś dobrym… A jakie karty graficzne próbujesz tam podłączać? Może się okazać, że zasilacz nie wytrzymuje przy większym poborze prądu gdy podłączasz mocniejsze karty pod PCI-e.