Problem z podstawowym interfejsem Aero


(Paloc89) #1

Witam.

Mam problem z interfejsem Aero w Windows 7 Home Premium x64. Gdy mam włączony "szklany interfejs" wszystko działa płynnie i bez zarzutów, jednak nie podoba mi się to całe szklane rozwiązanie dla windows, dlatego zmieniłem wygląd na podstawy, lecz po tej zmianie rysowanie okien nie jest płynne, wszystko pojawia się z opóźnieniem, tak jakby karta graficzna była bez sterowników. Szukałem już na różnych forach, co powoduje taki spadek wydajności dla podstawowego wyglądu Aero, lecz niestety nigdzie nie ma na to odpowiedzi. Czy jest to normalne, że po włączeniu pełnego interfejsu system działa płynie i rysowanie okien przebiega szybko i bez jakiegokolwiek szatkowania, a na podstawowym interfejsie wygląda to jak system bez sterowników ?

Posiadam laptop Toshiba A350-13C

  • Intel Core 2 Duo 2Ghz

  • ATI Mobility Radeon 3470 256mb

  • 4 GB RAM

  • Dysk 250 GB


(DiamondBack) #2

Sprawdź czy nie odznaczyłeś jakiejś opcji odpowiadającej za to płynne przesuwanie okien.


(Semtex) #3

Jeżeli nie znajdziesz innego rozwiązania to możesz zastosować mały półśrodek a raczej kompromis pomiędzy klasycznym stylem a brakiem szkła.

Na jakiejkolwiek kompozycji Aero wybierz opcję "Kolor okna" i odhacz opcję "Włącz przezroczystość", sprawdź czy wszystko działa normalnie.

Co do problemu, czasem pomaga odświeżenie indeksu wydajności, w ten sposób często naprawia się problemy z Aero ale warto spróbować w drugą stronę, podczas odświeżania system restartuje uxsms service odpowiedzialną za poprawne wyświetlanie interfejsu więc może to rozwiąże Twój problem. :wink: