Problem z podziałem dysku i z instalacją openSUSE

Jeżeli system ma być tylko do nauki, pobawienia się, potestowania, to tak, wystarczy jak zrobisz tylko jedną partycję /

System chciałbym aby pozostał ze mną na dłużej, czy do zabawy? Bardziej do nauki i pracy na co dzień, chęci poznania i korzystania z Linuxa nie tylko w teorii ale i w praktyce :wink:

No to zrób tak jak planowałeś. A jeżeli masz jeszcze jakiś inny dysk oprócz SSD, to zawsze będziesz mógł sobie dodatkową partycję podmontować.

Tak, na poważnie :wink: Ja zawsze instaluje bez home i jeszcze nigdy mi się nic nie zepsuło.

Jak dla mnie nie ma co dzielić walisz / i tyle.

W zamyśle jest openSUSE (obok Windowsa) z poziomu którego będę mógł korzystać z plików zapisanych na dysku w systemie NTFS.

Linux ma być tym co Windows, systemem na codzień, z początku do nauki, póżniej do pełnowymiarowych prac.

Czas w końcu zacząć poważnie korzystać z dobrodziejstw Linuxa :wink:

Właśnie, że warto wydzielić /home - ustwienia użytkownika. W raziue “W” z systemem masz zachowane swoje ustawienia, cache przeglądarki, klienta poczty i wszystkich innych programów.

Dlatego pytałem jak kolega chce ten system używać.

Rozpisaliście się :wink: dzięki wielkie za odzew :wink:

Kontynuując temat partycji.

Powiedzmy, że zrobię 2 partycje:

1. ‘/’ - 15 GB powinno wystarczyć na system,

2. ‘/home’ - 8 GB, wydzieliłem z dysku SSD 23 GB, uważam, że jak na moje wymagania więcej nie potrzeba (chyba, że macie inną propozycję, to proszę podajcie).

Kolejną sprawa, widoczność partycji.

Pod Linuxem będę widział partycje windowsowe, tak? Czy będę musiał je montować? Jak to działa w drugą stronę? Da się? Jeśli tak to jak?

Napęd DVD. Czy też będę musiał go montować czy będzie działał jak się należy?

Partycje Windowsa powinny być montowane po kliknięciu. Napęd DVD będzie działał normalnie.

Partycje windowsowe powinny być zamontowane po instalacji, DVD też montować nie będziesz musiał. W drugą stronę już tak łatwo nie jest.

Na swap nie musisz tworzyć osobnej partycji. Swap może być plikiem jak w Windows. Szczegóły znajdziesz w tym wpisie :arrow: http://www.dobreprogramy.pl/roobal/Instalacja-Linuksa-na-jednej-partycji-na-osobistym-komputerze-domowym.,20822.html

Zrobiłem wg Waszych zaleceń, wygląda to tak :wink:

Miało być bez swap ale coś mnie ruszyło i dodałem sobie.

Nowe problemy = nowy wątek.

Pozdrawiam,

roobal