Problem z połączeniem bezprzewodowym w laptopie


(FruGosky) #1

Witam mam problem z połączeniem bezprzewodowym w laptopie, a mianowicie moja karta sieciowa jakoby nie działa i jej nie widać co jest ukazane na zdjęciu poniżej(jest to laptop Lenovo y50-70 z Windows 7). Liczę na szybką opowiedź. :slight_smile:


(krystian3w) #2

Jak masz kartę bezprzewodową Atheros, Broadcom lub Realtek:

https://download.lenovo.com/consumer/mobiles/49ow03w7.exe

Jak masz kartę bezprzewodową Intela:

https://download.lenovo.com/consumer/mobiles/49iw01w7.exe


Ustalić jaką masz możesz po identyfikatorze nieznanego urządzenia (jego opcja właściwości i zakładka szczegóły) w menadżerze urządzeń.


(FruGosky) #3

Zadziałało teraz jak podaję hasło do mojej sieci wifi to wyskakuje mi komunikat, że hasło zostało nie poprawnie napisane co mam zrobić ?


(krystian3w) #4

Może Caps-lock albo za długo wciśnięty klawisz - stąd złe?

Albo zamieniło ci się Z z Y (układ klawiatury polski 214 z polski programisty) jak jest jedna z liter w haśle.


(FruGosky) #5

hasło jest 100% dobrze wpisane bo mam włączoną opcje wyświetlania hasła
edit: zmienialem haslo kilka razy ale tez bez skutku


(krystian3w) #6

Może w okolicy podobna sieć np. UPC745553, UPC746553, UPC745563, UPC746563.

Na pierwszy rzut oka nie widać gdzie jest 5 a gdzie 6 by wybrać właściwą.


(FruGosky) #7

W okolicy nie ma zadnej innej sieci wifi.


(krystian3w) #8

Może karta źle wykrywa zabezpieczenia wi-fi np. masz ustawione tylko WPA2 bez WPA dla starych urządzeń i właśnie z typem zabezpieczenia WPA próbuje system się łączyć.

Albo algorytm szyfrowania AES a komputer próbuje po TKIP.

Tylko, nie wiem skąd by tak próbował ustawiać.


Jeszcze jest opcja, że podałem zły sterownik z strony lenovo.


(FruGosky) #9

Dobra jest już wszystko ok zmieniłem dnsa na 8.8.8.8 8.8.4.4 i dziala :smiley: Dzięki za pomoc.