Problem z połączeniem dwóch PC za pomocą kabla


(Spoongti) #1

Witam.

Mam problem z połączeniem dwóch PC ze sobą. laptop+pc.

Jak podłącze wszytsko razem, to tylko naliczne sa pakiety WYSYŁANE w obu kompach. A w ODEBRANYCH "0".

Kabel jest dobry, w obu kompach adres IP sa przydzielone ręczenie. 169.254.160.0 i 169.254.160.1, na obu kompach jest zainstalowany AVAST (nawet jak wyłącze AVASTA dalej nic), ZAPORA W WIN wyłączona, system Win XP SP2, grupa robocza DOM w obu kompach.

Wiem że cos blokuje mi to połączenie tylko nie wiem co? #-o


(Cosik Ktosik) #2

Kabel jest skrosowany?

Maskę Masz tą samą (255.255.255.0)? Włączyłeś proste udostępnianie plików?

Może ta prezentacja się przyda: http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=34 ... Windows+XP

Avasta nie wyłączaj, ale wyłącz w nim ochronę dostępową itp.


(Spoongti) #3

Kabel jest skrosowany, maska tez jest wpisana. Udostępnianie też.

Wchodząc do grupy roboczej DOM na kompie A - widzi tylko kompa A czyli siebie, natomiast w kompie B - widzi kompa B i A tyle że jak klikam na kompa A to wyskakuje ze \komp A jest nie dostępny #-o


(system) #4

Mam tak samo. Czasami się zdarza że po załadowaniu Windowsa sieć nie działa :slight_smile: Tzn działa ale nie widzi grupy roboczej Dom. Jest prosty sposób na obejście tego. Jeśli przeprowadziłeś konfigurację w systemie to wejdź na 2 komp uruchom cmd i wpisz ping 169.254.160.0

Moim zdaniem problem polega na tym że pierwszy komp powinien mieć końcówkę adresu IP 1 a drugi 2 z tego co pamiętam 0 przypisane jest do brodcasta czy jakoś tak i nie będzie go widziało. Zmień Ip na odpowiednio 169.254.160.1 i 169.254.160.2 Powinno pomóc.


(Spoongti) #5

Wpisanie adresu Ip z końcówka .1 i .2 nie pomaga.

Po wpisanu ping adres... jest napisane ze upłynął limit czas.

-o


(system) #6

Może się nie za bardzo na tym znam ale spróbuj zmienić adresy na :

IP komp 1: 192.168.0.1

Maska: 255.255.255.0

Bramka komp 1: 192.168.0.1

IP komp 2: 192.168.0.2

Maska: 255.255.255.0

Bramka komp 2: 192.168.0.1

Ja mam tak ustawione i wszstko chodzi.

Jeśli ping pokazuje że upłynął limit czasu oznacza że jest błąd połączenia między kompami. Przeprowadź konfigurację w systemie raz jeszcze ( na obu komputerach) dokładnie i pomału zmień nazwę grupy roboczej włącz udostępnianie plików. P tym zabiegu powinien poprosić o restart. Ważne aby sie nie pomylić (nie zrób literówki w grupie roboczej, czy też przy wprowadzaniu adresów)


(marcin_rom) #7

a jaki przewód urzyłeś do podłączenia??

ja polecam skrętkę najlepiej skrosowaną jak nie ma między kompami urządzenia aktywnego w postaci rutera lub swicza, w przeciwnym razie lepiej urzyć skretkę prostą.

Podrawiam


(Tompyk) #8

Sprawdź czy we właściwościach kary sieciowej masz aktywną usługę udostępniania. Sprawdź czy w usługach systemowych są aktywne usługa Serwer i usługa Przeglądarka komputerów.


(Artub) #9

po pierwsze - do pingów nie potrzeba nic udostępniać,

po drugie - jesli to są dwa PC połaczone bezpośrednio kablem to musi być kabel skrosowany ( piny 1 i 2 z jednej strony połączone z 3 i 6 z drugiej strony - i odwrotnie),

po trzecie - adresy IP - PC1 : 192.168.0.1 maska 255.255.255.0 , PC2 : 192.168.0.2 i maska 255.255.255.0

brama domyślna niepotrzebna,

po czwarte - wyłączyć zaporę bo blokuje odpoiedź na pinga,

po piąte - tak skonfigurowane musi działć :smiley:

jeśli nie działa to najczęściej problem jest w kablu, czy swiecą diody na kartach ?

domyślnie skonfigurowane WXP nie wymaga uruchamiania dodatkowych usług,

artB


(Nerogold) #10

istnieje kilkadziesiąt podobnych, a wręcz takich samych tematów (nawet jeden sam założyłem)

może to ci pomoże

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?f=7&t=267788&p=1784086

(Spoongti) #11

Problem się juz rozwiązał.

Okazalo się ze na jednym kopie był zainstalowany Outpost Firewall Pro, był on wyłączany poprzez kliknięcie na ikonke w trayu (zatrzymanie ochrony). Tyle że jak sie pozniej okazalo to nie wyłączylo zapory do konca, i problem właśnie tego dotyczył, jak sie wyłączyło ręcznie w programie zaporę to juz LAN śmigał.

:stuck_out_tongue: