Problem z połączeniem internetowym laptopa. Pomimo dostarczanych pakietów przeglądarka nie działa


(gumkoman) #1

Witam,
Spotkałem się z dość nietypowym problemem, otóż internet ( niezależnie od tego czy połączony kablowo czy przez wifi ) nie działa w przeglądarkach i niektórych programach ( np. discord ), działa on jednak w przypadku konsoli cmd ( ping wp.pl działa ) innych aplikacji ( np. steam, spotify ). Teraz piszę z przeglądarki w której włączyłem opcję łączenia się przez vpn. Czytając podobne tematy na forum postanowiłem skorzystać z koment netsh winsock reset oraz netsh interface ipv4 reset, niestety nie pomogło. Czy znalazła by się dobra dusza będąca wstanie przeanalizować logi z konsoli i coś z nich wywnioskować ?
ipconfig /all

Windows IP Configuration

Windows IP Configuration

Host Name . . . . . . . . . . . . : DESKTOP-HOIALSN
Primary Dns Suffix . . . . . . . :
Node Type . . . . . . . . . . . . : Hybrid
IP Routing Enabled. . . . . . . . : No
WINS Proxy Enabled. . . . . . . . : No

Ethernet adapter Ethernet:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Realtek PCIe GBE Family Controller
Physical Address. . . . . . . . . : C8-5B-76-EC-A6-B8
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Wireless LAN adapter Połączenie lokalne* 2:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Microsoft Wi-Fi Direct Virtual Adapter
Physical Address. . . . . . . . . : CA-3D-D4-8E-CB-19
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

Wireless LAN adapter Wi-Fi:

Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Realtek 8821AE Wireless LAN 802.11ac PCI-E NIC
Physical Address. . . . . . . . . : C8-3D-D4-8E-CB-19
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes
Link-local IPv6 Address . . . . . : fe80::95e9:92a6:7a18:4373%5(Preferred)
IPv4 Address. . . . . . . . . . . : 192.168.0.4(Preferred)
Subnet Mask . . . . . . . . . . . : 255.255.255.224
Lease Obtained. . . . . . . . . . : niedziela, 8 kwietnia 2018 00:50:00
Lease Expires . . . . . . . . . . : poniedziałek, 9 kwietnia 2018 00:50:00
Default Gateway . . . . . . . . . : 192.168.0.1
DHCP Server . . . . . . . . . . . : 192.168.0.1
DHCPv6 IAID . . . . . . . . . . . : 46677460
DHCPv6 Client DUID. . . . . . . . : 00-01-00-01-21-51-E7-01-C8-5B-76-EC-A6-B8
DNS Servers . . . . . . . . . . . : 217.172.224.160
89.231.1.206
NetBIOS over Tcpip. . . . . . . . : Enabled

Ethernet adapter Połączenie sieciowe Bluetooth:

Media State . . . . . . . . . . . : Media disconnected
Connection-specific DNS Suffix . :
Description . . . . . . . . . . . : Bluetooth Device (Personal Area Network)
Physical Address. . . . . . . . . : C8-3D-D4-8E-CB-1A
DHCP Enabled. . . . . . . . . . . : Yes
Autoconfiguration Enabled . . . . : Yes

ping

Pinging dobreprogramy.pl [194.0.171.163] with 32 bytes of data:
Reply from 194.0.171.163: bytes=32 time=15ms TTL=120
Reply from 194.0.171.163: bytes=32 time=15ms TTL=120
Reply from 194.0.171.163: bytes=32 time=16ms TTL=120
Reply from 194.0.171.163: bytes=32 time=13ms TTL=120

Ping statistics for 194.0.171.163:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 13ms, Maximum = 16ms, Average = 14ms


(bachus) #2

1/ Masz jakiś automagiczny program antywirusowy mocno integrujący się z przeglądarkami? Jeżeli tak, to na próbę wyłącz
2/ spróbuj z ciekawości dodać jakiś dodatkowy serwer DNS poza 89.231.1.206 217.172.224.160 np. te:
1.1.1.1
8.8.8.8

3/ jak dalej nic nie pomoże, to może tak popatrzmy

  • włącz linię komend (CMD)
  • pokaż wynik komendy: netsh interface ipv4 show subinterfaces
  • wykonaj komendę: ping 8.8.8.8 -f -l 1500
    (powinien pojawić się komunikat w stylu: “Packet needs to be fragmented but DF set.”.
  • schodź w o 8 w wielkości pakietu: ping 8.8.8.8 -f -l 1452
    ( u mnie to np. ping 8.8.8.8 -f -l 1444)
  • podaj do jakiej wartości zszedłeś zanim zaczął działać poprawnie ping.

(gumkoman) #3

Dzięki za odpowiedz,
Nie mam włączonych żadnych antywirusów, próby dodania dodatkowych serwerów dns również nie rozwiązały problemów. Załączam więc logi uzyskane po wpisaniu podanych komend.
netsh interface ipv4 show subinterfaces

MTU MediaSenseState Bytes In Bytes Out Interface


1500 1 355795 144814 Wi-Fi
1500 5 0 0 Ethernet
1500 5 0 0 Połączenie lokalne* 2
4294967295 1 0 0 Loopback Pseudo-Interface 1
1500 5 0 0 Połączenie sieciowe Bluetooth

komenta ping 8.8.8.8 -f -l pokazuje poprawnie ping dla wartości 1468 i mniejszych
ping 8.8.8.8 -f -l 1468

Pinging 8.8.8.8 with 1468 bytes of data:
Reply from 8.8.8.8: bytes=1468 time=17ms TTL=57
Reply from 8.8.8.8: bytes=1468 time=16ms TTL=57
Reply from 8.8.8.8: bytes=1468 time=16ms TTL=57
Reply from 8.8.8.8: bytes=1468 time=17ms TTL=57

Ping statistics for 8.8.8.8:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 16ms, Maximum = 17ms, Average = 16ms


(bachus) #4

Rozumiem, że jesteś teraz podłączony przez wifi? Spróbuj uruchomić linię poleceń (CMD) jako administrator i wykonać komendę:

netsh interface ipv4 set subinterface “Wi-Fi” mtu=1468 store=persistent


(gumkoman) #5

Tak, aktualnie jestem połączony przez wifi problem występuje również przy połączeniu po kablu. Po wykonaniu komendy nadal internet w przeglądarkach nie działa.


(Konrado121) #6

Mi ostatnio pomogło odinstalowanie wszystkich sterowników od karty sieciowej i zainstalowanie najnowszych wersji.
Sama aktualizacja bez odinstalowania nic nie dawała.