Problem z połączeniem internetowym (nie wczytują się strony)


(barwnik26) #1

Witam
Na wstępie przepraszam za (prawdopodobnie) zły dział - nie miałem pojęcia gdzie zamieścić ten temat.
Mam problem z połączeniem internetowym. Dodam, że jest to połączenie nie polskie, a holenderskie (nie wiem od jakiego dostawcy), może to mieć jakieś znaczenie.
Otóż niedawno podłączono u mnie w mieszkaniu internet. Problem polega na tym, że nie mogę się połączyć z niektórymi stronami, zarówno polskimi (np gra www.plemiona.pl) jak i holenderskimi (chociażby strona RobinMobile.nl - tutaj problem pojawia się dopiero przy próbie zalogowania). To oczywiście tylko przykłady, takich stron jest więcej. Po prostu wyskakuje komunikat, że połączenie trwało zbyt długo.
Wina jest ewidentnie połączenia, na internecie mobilnym wszystko działa.
Nie mam dostępu bezpośrednio do ustawień routera, ale jeśli będę wiedział dokładnie w czym leży przyczyna, to może uda mi się pokierować kogoś kto dostęp ma, wskazując dokładny powód.

Jakieś pomysły gdzie może leżeć problem? Nie widzę żadnej reguły w tym, jedne strony działają inne nie, nie ma wpływu też czy połączenie jest szyfrowane, problem pojawia sie na wszystkich urządzeniach.
Liczę na jakieś propozycje.
Pozdrawiam


(JNJN) #2

A to połączenie LAN, czy WIFI?

Jak wifi? jaka odległość, bo może tu problem?


(barwnik26) #3

Połączenie WiFi. Teraz tak coś kojarzę - możliwe, że problem jaki opisuję pojawił się dopiero po założeniu dodatkowego urządzenia do wzmacniania sygnału (coś jak modem, wchodzi do tego kabel telewizyjny + wzmacnia sygnał ogólnodostępnego wifi), przed założeniem chyba działało (mogę się mylić, nie jestem pewien czy korzystałem wtedy z internetu mobilnego czy z tego), ale z kolei zasięg był słaby i co chwilę wręcz gubiło. Pytanie tylko czy takie urządzenie - bo określam to jako urządzenie, nazwa modem jakoś mi nie pasuje a nie jestem ze słownictwem obeznany - mogło w jakikolwiek sposób wpłynąć na połączenie z wybranymi stronami? Bo rozumiem, gdyby problem był z konkretną grupą czy pojedyncze strony były z jakiegoś powodu blokowane, ale to wydaje się losowe, jedne działają inne nie…

I podkreślam tutaj losowość, na przykładzie dość popularnych stron mistrzowie.org działają, a już demotywatory.pl nie, chociaż obie strony należą do tej samej osoby, czyli zapewne i działają podobnie.

Ps. Post przydługawy więc nie będę poprawiał - konkretnie odpowiadając, to “urządzenie” mam w mieszkaniu, chociaż wysokiej jakości to połączenie nie jest skoro w pokoju z nim zasięg nie jest pełny a czasami wręcz ledwie łapie…


(JNJN) #4

To już trzeba zaprosić fachowca, co to robił? na odległość nie ma szans.


(garoz) #5

Próbowałes w swoim PC/Laptopie na sztywno ustawić DNSy np. googlowe, albo opendns??


(barwnik26) #6

Niestety DNS też nie pomaga, Próbowałem OpenDNS i google, żadne nie rozwiązują problemu.

Co jest najciekawsze - nie działają również strony które wcześniej działały. Np wczoraj póżnym wieczorem po długim poszukiwaniu czegoś działającego obejrzałem sobie film. Dziś chcąc odpalić na tej samej stronie inny - nie działa.
Nie sądzę aby ktoś to ręcznie blokował, bo o ile stronka z filmami do końca legalna nie była, o tyle problem dotyczy również całkiem niewinnych stron, i grono tych niedziałających ciągle się powiększa…

@JNJN gdyby to było takie proste to Wam bym głowy nie zawracał. Ale po 1 sprawa będzie szła przez kilku pośredników (ja do mojego biura, moje biuro do zarządcy osiedla, zarządca dopiero do dostawcy). I o ile ktoś się w ogóle tym przejmie, to będzie trwało wieczność, ja tu jeszcze będę przez równo 2 tygodnie więc przy odrobinie szczęścia załapię się na 2 dni normalnego działania… Dlatego właśnie pytam tutaj o JAKIEKOLWIEK pomysły, chociażby najgłupsze, bo przychodząc z konkretnym rozwiązaniem czy chociaż diagnozą problemu prędzej załatwię cokolwiek.


(JNJN) #7

Między innymi problem może być tu ? i tylko ten co instalował całość może wiedzieć o co chodzi.

Ewentualnie potrzebna dobra karta WIFI z mocną anteną na USB i test.


(barwnik26) #8

Właśnie wygląda tak, jakby połączenie było przeciążone. Ale co ze stronami, które raz działają, a póżniej już w ogóle nie da się ich odpalić, niezależnie od tego ile osób korzysta? I tak jak mówiłem - dwie strony od jednego właściciela, czyli serwery zapewne podobnej jakości: jedna działa, druga nie. No i w tym samym czasie wszystko inne działa, nie wejdę na stronkę z samym tekstem ale już youtube w 1080p śmiga bez problemu.
Co do zasięgu to przez większość czasu jest jednak prawie pełny, gubi go chwilami.


(JNJN) #9

Na pewno trzeba wykluczyć urządzenia:

ale, zasięg, ustawienie routera, obciążenie, zakłócenia i inne - wiele możliwości.


(garoz) #10

Mógłbys autorze podac co to za router(y), wzmacniacze??


(barwnik26) #11

Dokładnych informacji nie mam, ale z wyglądu to modem Hempro ESI-3210W (na pewno ta firma, nie mam pewności co do modelu ale na wygląd to ten)


(garoz) #12

Jak dla mnie to jest bardziej wina dostawcy niż sprzetu więc dostawce ścignij :slight_smile:


(barwnik26) #13

Już miałem pisać, że też uważam sprawę za nierozwiązywalną i można zamknąć temat…ale odkryłem coś ciekawego.
Otóż pobrałem na telefon przeglądarkę Puffin, i ku mojemu zdziwieniu…wszystkie strony, które do tej pory nie działały, teraz działają. Jakim cudem?
Nie jest to wina mojej przeglądarki, bo na każdej mobilnej było to samo co na PC. Poza tym próbowałem czyścić dane przeglądarki czy zainstalować nową (operę) i efektu to nie przynosiło. O co może chodzić w takim razie? Czy Puffin działa jakoś inaczej niż inne mobilne przeglądarki (z wyjątkiem wbudowanego flasha)? No i niestety, nie ma wersji tej przeglądarki na PC więc niewiele mnie to ratuje :confused: