Problem z połączeniem internetowym (Niezidentyfikowana)


(Nefratum) #1

Witam. Zapewne podobne tematy już tutaj były, lecz co bym nie przeglądał internet w poszukiwaniu rozwiązania to nieustannie trafiam na te same "porady", które za nic nie są w stanie mi pomóc i co więcej są dla mnie rzeczą oczywistą. Od razu zaznaczę na wstępie kilka uwag, które zapewne coniektórym przybliżą występujący u mnie problem. Mianowicie na komputerze stacjonarnym, na którym dopiero co zainstalowałem świeży system Windows 7 nie działa mi internet. Jednak by było ciekawiej działał w innym miejscu. Tam gdzie uprzednio podłączona była stacja podczas instalowania oprogramowania internet działał należycie. Po przeniesieniu się jednak do mojego domu już go nie ma. Przy próbie podłączenia bezpośrednio kablem nie może zidentyfikować sieci. Określa ją jako publiczną. Na dwóch laptopach wszystko śmiga i przez WiFi i przez kabel (tak więc kabel jest w porządku). Na stacjonarnym jasno wynika, że nie może z jakiegoś powodu przypisać adresu (a jest wszystko ustawione na automatyczne). Teraz tak... By było przejrzyście to wymienie kilka dodatkowych uwag od myślników:

  • Wyłączałem zapore.

(Niewiadowski) #2

Odpal na początek:

ipconfig /release

a później:

ipconfig /renew

(Nefratum) #3

Ku mojemu zaskoczeniu wyskoczyło coś takiego:

 

43270385133474847794.png

 

Analogicznie druga komenda także nie działa.


(bachus) #4

netsh int ip reset resetlog.txt

Jak nie zabangla, zmień kabel sieciowy. Inna sprawa - pewny jesteś, że na routerze nie ma jakiegoś blokowania po MAC, albo nie podpiąłeś się np. do portu DMZ?


(Nefratum) #5

Polecenie przebiegło jak powinno i na koniec zresetowałem komputer. Jednakże nie pomogło. Wciąż ten sam problem. Co zaś tyczy się kabla to jak wspomniałem jest on sprawny bo działa na innym komputerze, lecz dla pewności użyłem innego, nic to nie dało. Inne sugestie?


(bachus) #6

Pokaż proszę:

netsh interface ipv4 show subinterfaces