Problem z połączeniem internetu Vectra


(.Madziak.) #1

Witam wszystkich.

Od kilku dni przestał mi działać internet, niby połączenie lokalne działa pisze, że połączono, ale jak włączę przeglądarkę Mozille to w karcie pisze łączenie...

Komputer miałem w naprawie i mam antywirusa ESET Smart Security 4.0.314.0

Z Vectry mam telewizję i internet, taki pakiet.

W szafie mam zamontowany z vectry modem kablowy -cisco epc3010 modem z komputerem mam połączony siwym kablem nie pamiętam jak on dokładnie się nazywa, jest zarobionym wtyczką troszkę większą jak do telefonu.

Byłem pewien, że to antywirus blokuje, ale gg też nie może się połączyć.

Dzisiaj rano wyłączyłem modem na 20s i włączyłem modem i komputer i działało teraz już nie chce.

:frowning:

Proszę was o pomoc.

Dodam, że Windows to XP.


(Tirion) #2

Dzwoń do vectry - przyślą technika i on powinien ci pomóc.


(Marudak) #3

A co konkretnie naprawiono w komputerze ? Jeśli np zmieniono płytę główną a na płycie jest wbudowana karta sieciowa do której podłączono kabel od modemu to prawdopodobnie trzeba zadzwonić do Vectry aby sprawdzili czy widzą Twój komputer "po swojej stronie" - dostawcy. Jeśli nie powinni podpowiedzieć dlaczego nie widać i zaproponować sposób naprawy/ dostępności internetu.


(.Madziak.) #4

Do vectry dzwoniłem kilka dni temu powiedzieli, że wszystko jest dobrze, aż się zdziwiłem. Miałem na komputerze wirusa z facebooka i zaniosłem kompa znajomemu to było w czwartek, piątek. Ten modem w szafie wyłączyłem na 20s i włączyłem, było wszystko dobrze, w niedzielę wieczorem już internet nie działał. Byłem zmuszony zostawić ten problem i gnać do pracy. Teraz mam trochę wolnego i chcę podziałać z tym.

Teraz podłączyłem laptopa z windows 7 i działa, a na stacjonarnym nie mogę się połączyć.

Połączenie lokalne włączone, monitorki migają, a internetu niema.

Teraz gdy podłączyłem kabel do stacjonarnego komputera pisało, żeby odnowić adres IP więc kliknąłem i po chwili ( System Windows nie może zakończyć naprawiania problemu, ponieważ nie można ukończyć następujących czynności:

Odnawianie adresu IP


(Tirion) #5

Ustaw w stacjonarnym taki sam adres mac jaki masz w laptopie.

http://gdr.geekhood.net/gdrwpl/macspoof.php

Jeśli to nic nie da to wina faktycznie będzie po stronie twojego sprzętu.


(.Madziak.) #6

Jeszcze raz podłączyłem internet pod laptopa i wyskoczyło mi okienko diagnostyka sieci i nastąpiło zresetowanie karty sieciowej i taki komunikat:

Karta sieciowa " Połączenie lokalne" nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP.

Otworzyłem okienko centrum sieci i udostępniania i między komputerem, a siecią był żółty trójkąt nie można było zidentyfikować sieć. Wyłączyłem modem na 20s i włączyłem i ten błąd: Karta sieciowa " Połączenie lokalne" nie ma poprawnej konfiguracji protokołu IP. Był już naprawiony. Między siecią a internetem był czerwony krzyżyk, ale po chwili już było dobrze.

Czy jak oddam kompa znajomemu to będzie w stanie to wykryć?

Stacjonarny jest potrzebny w domu ja swojego laptopa zabieram ze sobą w podróże po Europie.


(Drobok) #7

Tak to jest jak się daje znajomym komputer ;]

Wyłącz antywirusa, firewalla i wtedy zobacz czy zadziała (gg również jest blokowane przez firewalla). Spróbuj się połączyć z modemem (w przeglądarce wpisz ip modemu domyślnie 192.168.100.1) Później usuń obecne połączenie po czym utwórz nowe. Laptopa również masz połączonego tym samym kablem co pc'ta ? Jak miałeś wirusa z facebooka podaj zawartość pliku windows/system32/drivers/etc/hosts (może znajomy coś pokiełbasił)


(.Madziak.) #8

Wcześniej miałem problem z tym wirusie-strona-facebooka-sie-nie-otwiera-t459599.html

robiłem logi z otl i po wirusie został plik C:\WINDOWS\System32\drivers\etc\hîsts który usunąłem.

Antywirusa wyłączyłem i nadal to samo.

Laptopa podłączyłem tym samym kablem co pc-ta

Możesz wytłumaczyć mniej więcej jak to zrobić?


(Tirion) #9

Otwórz notatnikiem ten plik:

c:/windows/system32/drivers/etc/hosts

I wklej tu jego zawartość.


(.Madziak.) #10

Host

127.0.0.1 localhost

: :1 localhost

Tylko tyle tam jest.

Dzisiaj rano jeszcze na 5 minut internet działał na pc, ale teraz tak samo zrobiłem jak go włączałem rano i nic.

Prawym przyciskiem myszy na te komputerk, Stan i w Aktywności:

Wysłano---- ----- Odebrano

Bajty: 2 974 / 3 234

Te liczby za każdym razem są inne, więc internet prawdopodobnie działa, ale zanim załaduje się antywirus to trochę potrwa.

Dam radę wyłączyć antywirusa programem CCleaner tak aby komputer go nie widział? może on jest winowajcą, wyłączenie ochrony nic nie dało.

Dodam, że komputerki zaświecą się tylko na początku, gdy pokaże się pulpit i to jest ostatnie mignięcie.

Prawdopodobnie jutro zawiozę kompa do gościa może on coś poradzi, ale mówił, że jego internet działał...