Problem z połączeniem karta -> monitor przez DVI


(Sp Adrian) #1

Witam. Karta graf. zintegrowana GF-7050PV na płycie ASRock ALiveNF7G-HDready (wyjście D-SUB, DVI), monitor LCD Asus MM17TE-B (wejście D-SUB, DVI), 3 GB RAM. System Windows 7 build 7022 (również wcześniejsze), działa (uruchamia się monitor), tylko wtedy gdy połączenie jest realizowane poprzez kabel D-SUB. W przypadku połączenia DVI poprawnie zainstalowany system nie uruchamia się - otrzymuję komunikat na monitorze "NO SIGNAL" po ekranie startowym Windows. Oba łącza działają zarówno pod Xp jak i Vistą (32 i 64 bit). Czy ktokolwiek spotkał się z takim przypadkiem ? Co może być tego przyczyną ? Dzięki za jakąkolwiek pomoc. Pozdrawiam.


(ak6) #2

Tak miałem kiedyś podobny problem na Viście. Podejrzewam nieprawidłowe (niedorobione) sterowniki do karty graficznej. Po zmianie sterowników problem ustąpił. W twoim przypadku może być trudniej znaleźć odpowiednie sterowniki do Windows 7. Ale próbuj.


(Sp Adrian) #3

Dzięki, nie pomyślałem o tym. Nie mogłem zainstalować na łączu DVI żadnego z buildów Windows 7 (nie wiedziałem, że dlatego), przypadkiem zmieniłem swój monitor na telewizor LCD z wejściem D-Sub i ładnie poszło, po ponownym podłączeniu monitora (łączem D-Sub) działa. Spróbuję najnowsze stery jak się wyśpię. Zauważyłem, że chodzi tu (chyba) o korekcję geometrii wyświetlanego obrazu. Pozdrawiam

-- Dodane 13.02.2009 (Pt) 7:22 --

Działa na sterach ściągniętych ze strony NVidii. Aktualizowanie sterowników grafiki poprzez Windows Update nie pomagało. Do zamknięcia.