Problem z połączeniem laptopa przez WiFi

Witam,

od jakichś 5 lat jestem “szczęśliwym” posiadaczem internetu radiowego.

Od początku miałem internet dzielony na kabel(od routera) do PC oraz przez WiFi do laptopa.

Jednak kupiłem kolejny laptop i nie umiem go odpowiednio skonfigurować, a mój wspaniały dostawca za konfigurację zażyczył sobie 100 zł.

Doszedłem do sytuacji w której laptop wyszukuje moją sieć łączy się z nią przez około godzinę a następnie znika okienko łączenia i wszystko się kończy. WiFi działa bez zarzutu, ponieważ kilkakrotnie łączyłem się z internetem kolegi.

Na innych forach wyczytałem o czymś takim jak MAC ale niestety nie mam hasła ani loginu aby go wyłączyć czy da się to jakoś ominąć lub odpowiednio skonfigurować? (choć sieć wyszukuje jako niezabezpieczoną)

PS. Mam system operacyjny Windows XP i do łączenia używam jego narzędzi.

Musisz w nowym laptopie zmienić adres karty sieciowej czyli MAC, na taki sam jak masz w starym laptopie. Bo na tej podstawie jesteś identyfikowany w sieci. Wtedy będziesz widziany w sieci jako ten stary laptop i Twój dostawca może Cię cmoknąć. Czyli menadżer urządzeń —>karty sieciowe( Czyli ta bezprzewodowa)—>właściwości----> zaawansowane i tam będziesz miał pozycję Mac adress, obok będzie okienko tam wpiszesz adres mac karty sieciowej ze starego laptopa i zaznaczysz tam obecna. To wszystko , Twój nowy laptop będzie widziany w sieci jako ten stary i będziesz mógł korzystać z neta do woli.

W razie czego pisz na PW

Jasne i co jeszcze :?: chyba zapomniałeś o takim DROBNYM SZCZEGÓLE ŻE :

W momencie kiedy w sieci pojawi się 2 komputer z tym samym adresem ip od razu wywali komunikat że w sieci jest już taki adres , ponieważ nie mogą istnieć dwa kompy o tym samym adresie ip . A po drugie u dostawcy internetu też wyskoczy taka informacja i istnieje duże prawdopodobieństwo że zablokuje neta na ten adres.

Kolego “szykok” najlepiej jak byś sobie jeszcze dokupił routera ( do sieci kablowych jeżeli masz radiowo neta z kablówki )Z MOŻLIWOŚCIĄ KLONOWANIA MAC ADRESU KARTY SIECIOWEJ następnie sklonował mac adres starego laptopa do routera i w routerze wklepał adres ip starego laptopa oraz ewentualnie ustawił w nim , DSN-y jeżeli jest taka potrzeba.

A na laptopach ustawić wszystkie parametry sieci na automat. Roboty góra na 15 minut ale dopiero wtedy wszystko będzie ci śmigać.

następnie włączył w routerze serwer DHCP ( który będzie rozsyłał własne ip do twoich komputerów ).

Twojego routera podłączysz pod routera z kablówki bo dostawca raczej na 99 % nie udostępni ci hasła do własnego sprzętu dlatego musisz mieć swój sprzęt (router ) podpięty pod jego routera ( trochę to zagmatwane ale prościej się nie da ).

szykok , nazwij proszę temat konkretnie, bez zbędnych problemów w tytule. Inaczej wyciągnę konsekwencje. Przeczytaj proszę ten temat. viewtopic.php?f=16&t=394978