Dziwny problem… Nikt nie szperał w ustawieniach routera/routerów? Mozę być też tak, że jakiś router walnął (jeśli jest kilka). Natomiast jeśli jest jeden to mogły się w nim ustawienia zwalić. Przykładowo - nagłe odcięcie prądu (czasami zdarza się, że prąd na chwilkę wyłączają i potem znów uruchamiają), wtedy w routerze mogą się zwalić ustawienia.
Jeśli masz kilka routerów sprawdź każdy po kolei poprzez WWW… 1 router (główny do którego podpinasz internet [kabel od dostawcy ;p]) musi być jako główny, a reszta routerów jako AP (Access Point), muszą tylko przekierowywać. Miałem tak u siebie, router się SAM przestawił, nie miałem neta w Xboxie i PC, po ustawieniu routera na AP net hula. :]
Spróbuj też ustawić w AP, że klient wybiera sobie IP, a w głównym routerze niech jest Automatycznie. Wtedy w jakimś kompie wybierz sobie sam IP itp. i sprawdź czy net hula.
Dziś instalowałem komuś pewien program na Windows 7. Komp był w sieci i wykorzystując chwilę podczas której program się instaluje wpisałem adres Managera Pasma. Otworzyło się coś znajomego ale nie strona Managera.
Otworzyła się strona Routera z modemem do neostrady. Oświeciło mnie, że podłączyłem ten router bo potrzebowałem wpiąć 3 kompy do sieci.
Wcześniej Router działał na tym samym IP
Co dziwne. Kompy z Windowsem 7 wchodzą na Router do NEO (DLINK) a XP na Manager Pasma (też dlink)