Problem z połączeniem USB- SE k800i


(Bartek Czech4) #1

Witam!

Dzisiaj zakupłem kabel usb DCU-60 do se k800i. Zainstalowałem płytkę dołączoną, lecz komputer nie wykrywa. Zmieniłem tryb na przechowywanie danych lecz pisało: nieznane urządzenie. Co mam robić? :?: :?:


(adam749) #2

Ale żeby przeglądać i wgrywać pliki nie trzeba nic instalować. Podłączysz telefon i wybierasz transfer plików, telefon się zresetuje i już. W oknie Mój komputer pokażą się 2 napędy przenośne. 1 to pamięć telefonu, a 2 to karta pamięci.

Co do tego nieznanego urządzenia to w moim K550 też tak jest czasami i jest to wina fastporta. Trzeba poruszać końcówką jak podłączasz aż znajdzie. Przeczyść jeszcze te całe złącze.

A i jak nie zamierzasz nic robić oprócz zarządzania plikami w telefonie to możesz wywalić PC Suite. O służy do m.in przeglądania SMSów, kontaktów itp.


(Bartek Czech4) #3

Tylko w tym problem że przy wyborze transfer plików nic się nie pokazuję. Sprawdzałem ten kabel na k510i i działa bez zarzutów.

Oto screen gdy wybieram opcję transfer plików:

asjh1.jpg


(k-9) #4

widocznie nie masz sterowników do kabla zainstalowanych... prawdopodobnie przy czyszczeniu komputera np. odkurzaczem program usunął drivery... Albo sam usunąłeś...

Poszukaj w necie sterowników lub skopiuj stery z płytki z xp.


(opi) #5

To ciekawe, możesz napisać coś o tym więcej ? Chętnie poczytam opinię.


(k-9) #6

bartek.czech1 , spróbuj ten sterownik pobrać


(system) #7

Witam.

Czy komuś udało się ten problem rozwiązać?


(k-9) #8

Ja ma K810i i on przy podłączeniu do innego komputera sam instaluje sobie sterowniki. W MK widziany jest jako 2 dyski (1 z kartą pamięci, 2 z pamięcią komórki). Pewnie usunęły się sterowniki do usb i dlatego jest ten problem. Też miałem taki problem, ale jakoś nie chciało mi się sterów z CD XP szukać. i używałem czytnika kart :D. Po formacie wszystko było ok.


(system) #9

OK, po kilku godzinach męki udało się. Nie wiem która część z tego rzeczywiście pomogła, ale podaję co robiłem po kolei:

  1. Czyszczenie rejestru i dysku za pomocą Wise Registry Cleaner oraz Wize Disc Cleaner.

  2. Restart i ponownie czyszczenie i znów restart.

  3. Skasowałem wszystkie pliki z katalogu C:\Windows\inf\ które mają w nazwie "800".

  4. Odłączyłem wszystkie urządzenia USB i usunąłem je z Menadżera urządzeń.

  5. Restart

  6. Po uspokojeniu się systemu podłączanie kolejno pojedynczo na spokojnie urządzeń USB: koncentratory (huby), monitor, pendriv'y, telefon w trybie plików, telefon w trybie telefonu. Podczas ostatniego system już prawidłowo wykrył SE i prosił o sterowniki, które dostał z k800_usb_signed_drivers.zip, kolejno pytał się o sterowniki i wskazywałem mu ręcznie katalog z nimi, wszystkie kończyły się sukcesem.

  7. Restart - tak dla pewności.

Pozdrawiam.

Sebastian