Problem z połączeniem z wifi (różne IP w auto DHCP)

Mam dziwny problem w miejscu pracy. Mamy możliwość połączenia się z routerem i wychodzi dziwna sytuacja. Gdy ja się połącze, router przydziela mi standardowe IP 192.168.1.XXX i DNS, i ja nie mam dostępu do Internetu. Druga osoba łącząca się z tym samym routerem ma przydzielany adres z serwera 10.30.225.XXX i odpowiednie DNS, i ta osoba ma dostęp. Jak to możliwe i jak to obejść? Dostęp mają zarówno tel. Apple i z Androidem. Jedynym wyjściem jest wpisanie ręcznie adresów?

Jeżeli się da to spróbuj zrestartować router do ustawień fabrycznych, może ktoś coś źle ustawił?

@Gol999 - nie przeszło ci przez myśl, że resetowanie routera “w miejscu pracy” - to nie może być dobry pomysł?

@aslan87 - czy wcześniej wszystko działało, czy też może nie działa ci to od początku? (w domyśle: może taka jest polityka firmy).

Jedynym wyjściem jest skontaktowanie się z pracodawcą, a dokładniej to z kimś, kto tą siecią w pracy zarządza.
Nie ma co samemu kombinować.

Ja i ta druga osoba jestesmy nowi i jak wspomnialem mi laduje adres lokalny routera a jemu z sieci zewnetrznej. Administrator sieci nie ustawial tego routera. Konfigurowac tez go nie moge.

Veers, tak nie przeszło mi ale to nie jest powód do ucinania kogoś, jeżeli nie może zrobić tego gdy " wszyscy pracują " to może to zrobić wieczorem, gdy już opuszczają pracę…

Już współczuje tym administratorom sieci, którzy będą z tobą pracowali :smiley:
Absolutnie nie można tak zrobić, zwłaszcza w firmie!

1 polubienie

Jedynym wyjściem, jest zgłoszenie problemu do administratora zarządzającego routerem / serwerem.
Na mój gust - takie działanie jest albo celowe, albo jest niedopatrzeniem w/w administratora, by zarejestrować adresy nowych urządzeń sieciowych.

@Gol999 - ręce i skarpetki opadają … :disappointed_relieved:

ja to rozumiem, ale jak to jest mozliwe, ze dwie nowe osoby loguja sie do routera bez rejestracji nowych urzadzen przez admina i jednej urzadzenie przypisuje lokalne IP routera a drugiej z serwera?

Jeżeli chodzi o te adresy to pewny jesteś, że adres 10.30.x.x to jest adres publiczny / zewnętrzny ? Według mnie to jest adres sieci Lan. Są różne klasy adresowe dotyczące również adresów wewnętrznych sieci Lan. Prawdopodobnie jest tak, że każdy z Was podłącza się do innej sieci. Masz pewność, że każdy korzysta z tego samego routera ? Skoro wpinasz telefony / laptopy bezprzewodowo może być tak, że router oferuje więcej niż jedną sieć WLAN - na przykład ma więcej anten jest dwumodułowy sprzęt… Możliwości jest wiele, jak wywnioskowałem obydwoje macie dostęp do sieci mimo różnych adresów IP. Co zatem chcesz obchodzić i z jakiego powodu ?

Jak to jest możliwe? Ano - np. wolny jest tylko jeden dostęp, a kiedy rezerwacja już nastąpi … Inna możliwość: ta druga osoba ma udostępnione i skonfigurowane łącze VPN … Możliwości jest wiele.

to jest jakis stary router tp-link i ja laczac sie do niego nie ma dostepu do neta, ta druga osoba tak. Rozmawialem z elektrykiem z tego miejsca pracy i ten adres 20.30.225.XXX to adres z serwera miejsca pracy. Mam aplikacje VPN i ten program na lapie ale nie moge sie polaczyc dopoki nie mam dostepu do Internetu.

Nie bardzo rozumiem, więc może opisz tak, jak to robisz - krok po kroku - w jaki sposób nawiązujesz połączenie ?

Obydwoje laczymy sie przez telefony do routera wpisujac haslo. Telefony sa uwierzytelnione. Zarowno moj i jego jest polaczony ale na moim nie ma neta u niego jest i jest rozbieznosc w adresach IP, DNS. Obydwoje mamy auto DHCP. Ja mam smartfon na androidzie, on iphone. Na laptopie tez probowalem sie polaczyc i jest tylko polaczenie do routera nic wiecej.

Wygląda jakby była założona przez administratora jakaś blokada na routerze.

@aslan87 - ja to widzę tak:
stoi sobie router z wbudowanym punktem dostępowym WiFi. Oba telefony łączą się z siecią bezprzewodową (wpisujecie hasło).
Pytanie 1: czy to połączenie z routerem (WiFi) ma za zadanie jedynie udostępnianie łącza internetowego?
Pytanie 2: czy taki dostęp został ci udzielony ?