Problem z poleceniem apt-get update

Witam, proszę o pomoc bo nie wiem czemu przy próbie wydania polecenia pojawiają się informację

Przed apt-get dodaj sudo, po czym wprowadź hasło swoje lub administratora(zależy od systemu).

sudo nic nie da skoro apta wywołuje jako root.

Polecenie wywołujesz w systemie live, czy zainstalowanym na dysku?

Też fakt. Jeżeli w zainstalowanym systemie, to dpkg może coś pomoże - reinstalacja apt-get-a.

Przepraszam za długie nie odpisywanie. nie jest to live, tylko jest to system debian 8  zainstalowany na dysku.

Wykonaj polecenie.

cat /etc/apt/sources.list

Daj log na forum.

root@ajvens:~# cat /etc/apt/sources.list

Nie instalowałeś przypadkiem pakietu openmediavault?

Brak klucza GPG:

http://www.debian.pl/threads/41-Klucze-GPG-do-repozytorium-komunikat-NO_PUBKEY?p=220&viewfull=1#post220

@MacGregor

A kto powiedział, że trzeba na wiki szukać?

Przecież wyraźnie podany jest błąd klucza GPG. Nie znam się na debianie więc nie podam konkretnej komendy (na samą myśl o próbie szukania tego w wiki robi mi się słabo) więc ktoś inny musi podać informacje jak pobrać odpowiedni klucz z repo za pomocą jego ID podanego na końcu błędu.

Jak najbardziej miałem wczęsniej zainstalowany pakiet openmediavault czyli wykonać wszystkie te rzeczy w podanym przez Ciebie linku?

Bo tam dużo rzeczy jest wypisanych…

Dwie komendy to dużo rzeczy? Ciekawe co zrobisz jak będziesz miał jakiś poważniejszy błąd.

Areh dzięki za pomoc naprawdę przydatna.

udało mi sie dodać klucz teraz po apt-get update na końcu pojawia mi się:

aptitude zainstaluj z paczki…DEB, wiem, że to nie rozwiązanie tylko obejście problemu :slight_smile: