Problem z położeniem div`a w firefoxie


(Jasiek Rusin) #1

http://www.nidek.yoyo.pl

Stronka w operze i explorerze wygląda normalnie, ale w mozilli firefox nie wczytuje marginesu lewego i divy nachodzą na siebie przec co cała stronka sie burzy ( a ja myślałem że wszystko najlepiej działa pod ff). Co zrobić żeby to dobrze wyglądało.


(Nmc Zmc) #2

z tego co widzę to brakuje zamknięcia tego diva => "

" może pomoże :smiley:


(kalamita) #3

Firefox w odróżnieniu od IE i Opery inaczej definiuje marginesy DIV. W bloczku środkowym ustaw margines lewy na np. 5px może powinno coś pomóc


(Jasiek Rusin) #4

dziwna sprawa powyższe metody nie działają ALE jak dam lewy margin -200px to w ff wygląda tak jak w operze i ie samo 200px z kolei w operze i w IE wygląda jak w ff ze zwykłym marginem (na odwrót) :o

w związku z powyższym: jest jakiś kod który dawałby osobne ustawienia dla ff a osobne dla opery i IE


(Marek Ciarkowski) #5

Masz dużo błędów na stronie

  • listę otwierasz przez "dd" a zamykasz "li"

  • centrujesz stronę "center"- em. Nie dość że źle bo otwierasz przed a zamykasz po body to znacznik ten jest zdeprecjonowany przez W3C

w stylach strony dodaj

body {

width:850px;

margin-left:auto;

margin-right:auto;

}

a ten center wywal.

Ciężko utrzymać stronę trzymając się standardów a Ty masz 39 błędów więc się nie dziw.


(Jasiek Rusin) #6

1 Dzięki zadziałało :smiley: :smiley:

2 Co zrobić żeby zamiast tych pytajników (zamiast nich mają być cudzysłowy) były cudzysłowy nie wiem czy to jest wina kodowania czy cudzysłowy też trzeba zapisywać za pomocą encji

3 Mógłbyś podać stronke za pomocą której sprawdziłeś błędy na stronce??


(Marek Ciarkowski) #7

zobacz

"

może zadziała. Wczytujesz tekst z bazy danych ?

http://validator.w3.org/


(suchmen) #8

ja coraz bardziej przekonuję się do opery dlatego bo firefox czasami potrafi nieźle mulić.o ile ff 3.0 ma byc znacznie przyspieszony w skryptach to opera 9.50 prawie że go dogania no i wydaje się taka bardziej lajtowa pod względem pamięciożerności.gdyby tylko poprawili wtyczki w operze bo nie każda chce działać a czasami wywala operę lub nie działa po prostu:)


(Jasiek Rusin) #9

troszke nie rozumiem tego co ten validator pokazał np

Line 34, Column 7: XML Parsing Error: Premature end of data in tag html line 4.

(Nmc Zmc) #10

w FF zainstaluj sobie HTML Validator'a :stuck_out_tongue: w łatwy sposób sprawdzisz błędy :slight_smile: i zobaczysz w czym problem :stuck_out_tongue:

Strona z HTML Validator'em


(Marek Ciarkowski) #11

Na takie błędy nie zwracaj uwagi. Walidator kodu nie jest narzędziem doskonałym - kod sprawdzany jest pobieżnie według określonych reguł. Stronę zadeklarowałeś jako xhtml więc tego się trzymaj chodzi głównie o różnice w zamykaniu znaczników tak ">" albo "/>". Może być tak że jeden błąd zrobiony celowo wywali 10 błędów przy walidacji. Poczytaj

http://www.w3schools.com/tags/default.asp

http://www.w3schools.com/css/css_reference.asp

Zastosowałeś najbardziej rygorystyczną wersję deklaracji strony więc ważne jest byś nie używał zdeprecjonowanych znaczników.