Problem z portami USB 3.0 na przednim panelu


(lukas2401) #1

Witam,

Od dłuższego czasu mam problem z "niedziałającymi" dwoma portami USB 3.0 na przednim panelu. Po włożeniu czy to pendrive'a czy dysku zewnętrznego porty działają tylko na prędkości USB 2.0.  Po zainstalowaniu sterowników z płyty głównej USB 3.0 się "wlącza", ale jak tylko wyłączę komputer i włączę z powrotem to sytuacja powraca.

Gdy wejdę w menadżera urządzeń i odinstaluję "Intel (R) USB 3.0 eXtensible..." oraz "VIA USB 3.0 eXtensible..." i zresetuję komputer to ponownie działa.

Jednak po wyłączeniu komputera sytuacja znowu powraca. Posiadam windows 10, wydaje mi się, że problem zaczął się odkąd przeszedłem z 7. Mam dysk zewnętrzny, którego dioda świeci się na biało lub niebiesko w zależności czy podłączony jest do USB 2.0 czy USB 3.0 także szybko mogę sprawdzać czy działa czy nie. Dodatkowo wszystkie porty USB 3.0 na tylnym panelu działają ciągle bez zarzutu. Moja płyta główna to Gigabyte GA-Z77X-D3H.


(Domker) #2

Spróbuj wyłączyć Fast Boot w Windows 10 i uruchom ponownie, a następnie wyłącz komputer.

Zobacz, czy problem z USB 3.0 nadal się pojawia.

http://www.download.net.pl/windows-10-szybki-start-jak-wlaczyc-i-wylaczyc/n/7829/


(lukas2401) #3

Póki co działa. Dziękuję :slight_smile: Nigdy bym na to nie wpadł.

Dlaczego ta opcja blokuje prędkość USB 3.0 ?

Jeśli jutro po ponownym włączeniu komputera nadal będzie działać to temat mogę uznać za rozwiązany.


(Domker) #4

Przy wyłączaniu system się tak jakby częściowo hibernuje i coś jest nie tak przy próbie przywrócenia sterownika USB 3.0 do działania.

Fast boot nie tobie jedynemu już coś kolokwialnie mówiąc schrzanił :slight_smile:

Taki sam problem miał byś przy hibernacji systemu.

W momencie jak masz wyłączony fast boot to system zamiast przywracać to wczytuje wszystko od nowa. (w tym sterowniki)

Tego typu kwiatki są czasami przy starszych płytach głównych, które w momencie zakupu miały np sterowniki dedykowane dla Windows 7.

 


(lukas2401) #5

Człowiek całe życie się uczy. Dzięki. USB 3.0 nadal działa, więc myślę, że temat można uznać za rozwiązany.