Problem z pracą na dwóch monitorach

Serwus
posiadam dwa monitory (VGA), które na pewno są sprawne. Chcę je podłączyć pod kartę graficzną, która posiada wejścia DVI, HDMI oraz displayport. Podłączam oba monitory przez adaptery - odpowiednio VGA-HDMI oraz VGA-dispalyport.
O tyle o ile z HDMI brak jakichkolwiek problemów, tak ten drugi włącza się tylko na chwilę przy ładowaniu Windowsa (widać logo), następnie gaśnie. Nie mogę go później wykryć w systemie, nie działa przełączanie ekranów poprzez CTRL+P.
Proszę o wskazówki co może być przyczyną i jak można powyższy problem rozwiązać.
Dziękuję :slight_smile:

Może być potrzebny adapter aktywny. Poznasz je po tym że są duże i kosztują więcej niż 30-50zł i w opsie mają coś w rodzaju „aktywny, chips, chipset…”

Ewentualnie kup dvi → vga, są tanie i u mnie działały zawsze bez problemu (nie licząc tego, że jedna się uszkodziła)

https://allegro.pl/listing?string=adapter%20dvi-vga

Zwróć tylko uwagę żeby wtyczka dvi była taka sama jak gniazdko na karcie graficznej. Jest kilka standardów, „single link” (bez 4 dziurek wokół poziomej blaszki), „dual link” (z 4 dziurkami wokół blaszki).

O ile się nie mylę, taki prosty adapter Displayport->VGA będzie działać tylko jeżeli karta wspiera DP++ (ale dokładnie nie wiem)

1 polubienie

Adaptery OIDP są kierunkowe. Zamiast bawić się w dobieranie adapterów, kupiłbym dwa nowe monitory. Np Dell 2209WA można trafić już za 50-80 zł (czyli taniej niż dobrej jakości adapter) - ale trzeba dokupić kable :slight_smile: Najtańsze nowe monitory kosztują mniej niż 300 zł.

1 polubienie