Serwus
posiadam dwa monitory (VGA), które na pewno są sprawne. Chcę je podłączyć pod kartę graficzną, która posiada wejścia DVI, HDMI oraz displayport. Podłączam oba monitory przez adaptery - odpowiednio VGA-HDMI oraz VGA-dispalyport.
O tyle o ile z HDMI brak jakichkolwiek problemów, tak ten drugi włącza się tylko na chwilę przy ładowaniu Windowsa (widać logo), następnie gaśnie. Nie mogę go później wykryć w systemie, nie działa przełączanie ekranów poprzez CTRL+P.
Proszę o wskazówki co może być przyczyną i jak można powyższy problem rozwiązać.
Dziękuję
Może być potrzebny adapter aktywny. Poznasz je po tym że są duże i kosztują więcej niż 30-50zł i w opsie mają coś w rodzaju „aktywny, chips, chipset…”
Ewentualnie kup dvi → vga, są tanie i u mnie działały zawsze bez problemu (nie licząc tego, że jedna się uszkodziła)
https://allegro.pl/listing?string=adapter%20dvi-vga
Zwróć tylko uwagę żeby wtyczka dvi była taka sama jak gniazdko na karcie graficznej. Jest kilka standardów, „single link” (bez 4 dziurek wokół poziomej blaszki), „dual link” (z 4 dziurkami wokół blaszki).
O ile się nie mylę, taki prosty adapter Displayport->VGA będzie działać tylko jeżeli karta wspiera DP++ (ale dokładnie nie wiem)
Adaptery OIDP są kierunkowe. Zamiast bawić się w dobieranie adapterów, kupiłbym dwa nowe monitory. Np Dell 2209WA można trafić już za 50-80 zł (czyli taniej niż dobrej jakości adapter) - ale trzeba dokupić kable Najtańsze nowe monitory kosztują mniej niż 300 zł.