Problem z prędkością internetu


(Arekdbz) #1

Otóż od jakiegoś czasu strasznie zmula mi internet. Nie jest to wina żadnych firewali itp. Strony sie wolno wczytują o filmikach nie wspominając. Przeinstalowałem opere ale to nic nie dało. Czyścilem pliki internetowe i cookie ale tez nie pomaga. Wirusa żadnego nie wykrywa. O co kaman ??


(Patricko) #2

Czy aby na pewno ? Jakiego masz tego firewalla ?

Bo jeśli to nie on robi problemy, to być może jakiś szkodnik dostał się na kompa i w tle pożera Ci transfer.

Albo po prostu problem jest po stronie providera i trzeba poczekać.


(Arekdbz) #3

Najpierw miałem avasta i było ok ale się ostatnio zepsuło i odinstalowałem go i dalej było to samo więc zainstalowałem pande ale bez zmian


(Misk0) #4

Sprawdź programem Ad-Aaware system. Jak nic nie będzie, albo jak usuniesz a i tak dalej będzie mulić to poczekaj trochę.

Panda Internet Security? Jak tak to odinstaluj i zainstaluj Nod32.


(Patricko) #5

Dokładnie Avast i Panda nie należą do elity jeśli chodzi o ochronę komputera.

Avast ze względu na to, że jest darmowy jest lubiany przez dużą liczbę osób, ale w porównaniu do Kasperskiego czy Nod32 jest bardzo słaby.

Radze zrobić tak:

  • Znajdź sobie Kasperskiego albo Nod32

  • Odłącz się od neta

  • Odinstaluj poprzedniego antywira

  • wyczyść po nim dosłownie wszystko (foldery, rejestry, itp.), najlepiej programem JV16 Power Tools

  • restart kompa

  • zainstaluj jedno z w/w antywirów/firewalli

  • zrób skan kompa, bo być może coś na nim masz

Jeśli problem nadal występuje to na 100% problem będzie po stronie providera.

No i czy masz neostradę czy osiedlówkę jakąś ? Dzielisz z kimś łącze czy sam masz ?


(Arekdbz) #6

Neostrada. Mam gdzieś nod32 więc zaraz biore się za wykonanie powyższych instrukcji :stuck_out_tongue:


(Patricko) #7

Zaopatrz się jeszcze w najnowszą bazę wirusów bo na początku zaraz po instalacji program będzie prosił o aktualizacje. Przeważnie aktualizację można bez problemu pobrać ze stron producenta programów.


(Kmrb) #8

Możliwe, że tak jak napisał Patricko "coś" w tle pożera Ci transfer.

Jest przecież wiele programów nawet i sam Windows, które się mogą

aktualizować w tle, a wtedy transfer rozkłada sie na poszczególne połączenia.

Wtedy pomiar prędkości na stronach internetowych wskazuje błędne, bo zostanie

tylko zmierzona prędkość jednego połączenia to jest tylko przeglądarki.

Proponuję poszukaj w google i zainstaluj darmowy malutki programik NetMeter.

Jest już nowsza wersia 1.3 ale w starszej wersi 0.9.9.9 jest spolszczony.

Albo jakiś inny program do pomiaru predkości.

Dopiero on pokaże Ci całkowite przesyłanie i prędkość neta.


(Darian81) #9

Witam mam taki sam problem zadzwoniłem do TP i powiedzieli ze:

Przepraszam jeśli bende się żle wyrażał terminowo.

Maja wymianę serwerów na szybsze żeby to zrobić musieli cześć z tych serwerów wyłączyć i przerzucić łącza na te włączone. Co może powodować zamulenia. Co do zakończenia prac to nic kolsuntant nie mógł powiedzieć.

Pozdrawiam.


(Arekdbz) #10

No więc problem nadal wysępuje. Co prawda strony już ładują się w dobrym tempie ale pobieranie jest katastrofą. Około 20 kb/s kiedy powinno iść 64 kb/s...


(Monczkin) #11

Nazwij temat konkretnie.