Problem z prędkością odpalania systemu (z dyskiem?)

Witam.

Otóż mam problem, pare dni temu kupiłem laptopa. Po zainstalowaniu systemu okazało się że chodzi on wolniej niż poprzedni który miał już chyba z 10 lat. Zanim odpali się system i wszystkie aplikacje startowe (a nie jest ich wiele) mija dobre 5 minut. Potem też nie zawsze jest kolorowo z prędkością. Sprawdzałem parę rzeczy i w końcu sprawdziłem dysk HD Tunem, wygląda to następująco: http://i.imgur.com/b8cmYDH.png , ale test sprawności (health) przeszedł bez szwanku. Pytanie czy jest to jakiś problem programowy typu sterowniki, bios dysku lub jakiś szkodnik, czy raczej na pewno jest to problem sprzętowy i wypadało by oddać laptopa do naprawy?

Model laptopa Lenovo G50-45 z procesorem AMD A6-6310 i 8 GB RAM.

Pokaż zakładkę HEALTH

Niekonieczni muszą to być problemy sprzętowe, producenci sprzętu często dogrywają do systemu wiele śmieci. Pobierz Autoruns uruchom go i daj zapis z zakładki Everything. Jeśli to W 8 czy 8.1 to włącz szybkie uruchamianie. Sprawdź sterowniki - programy np DriverEasy, Driver Max, ale nie poprzez menadżer urządzeń, bo tam nie zawsze się aktualizują do najnowszych wersji.

System jest instalowany czysty, nie ten od producenta, standardowa u mnie procedura na nowy laptop :wink: Sterowniki raczej zawsze jestem w stanie instalować wszystkie od ręki samemu, aż takim laikiem nie jestem :stuck_out_tongue_winking_eye: Ale już wcześniej sprawdzałem na wszelki wypadek za pomocą DriverEasy i wszystko gra. I to odpalanie systemu dałem za przykład, ale wszystko jest w stanie zamulić się. Na świeżo zainstalowanym systemie na takim laptopie np chrome potrafi stronę odpalać 10 sekund dajmy na to, gdzie ta sama strona na komputerze czy telefonie odpala się 2 sekundy na tym samym internecie, czasami odpalanie okienka z dyskiem trwa też np 2 sekundy zamiast pojawić się natychmiastowo. Zastanawiam się może nad zerowaniem dysku czy może to coś pomóc. Tylko tak na szybkiego jak odpalałem MHDD to nie widział mi żadnego dysku ;/

Dzisiaj test HDTune przeszedł jakoś lepiej: http://i.imgur.com/I1f4p2E.png

W zakładce Health nic nie ma ;/ Puściłem Benchmark i Error Scana bo myślałem, że wtedy się coś pokaże, ale niestety nadal pustka.

@edit: tak dodatkowo powiem, że na świeżym w miarę systemie puściłem teraz sfc /scannow i wyskoczyło że niektóre pliki są uszkodzone ale system windows nie jest ich w stanie naprawić, poza tym sam skan trwał z 45 minut, a z tego co kojarzę nie powinien trwać aż tyle.

• Nie wiem co żeś mu tam zainstalował, ale ta “standardowa” procedura dla tego laptopa to systemy Win 7 lub 8.1 i to 64-bitowe.