Problem z "Proces hosta systemu Windows (Rundll32)"

Dzień Dobry :slight_smile:

Od lutego jestem w posiadaniu nowo wgranego systemu Windows 8.1 na dysku SSD. Od jakiegoś czasu (niestety nie potrafię Państwu określić czy to było od początku czy też później) zauważyłem, że „Proces Hosta Systemu Windows (rundll32)” raz na jakiś czas dziwnie obciąża system i zużywa dość dużą ilość RAM (jak na zdjęciu). Nie wiem czy to w trybie bezczynności czy też nie (bo zdarzyło się to raz podczas kiedy prowadziłem live streama), w każdym razie to wygląda tak jakby ten „proces” szukał czegoś w systemie (bo ramy zwiększają się stopniowo) a potem nagle znika.

Chciałbym, żeby ktoś kompetentny pomógłby mi odpowiedzieć na pytanie: Czy wszystko z moim systemem jest ok?
Poniżej daję logi ze skanu programem FRST.
Addition.txt (54,4 KB)
FRST.txt (19,2 KB)
Shortcut.txt (45,2 KB)

Pozdrawiam :slight_smile:

Windows 8.1 już chyba niewspierany. Windowsa 10 nie dało się wgrać? Pewnie nie masz licki…

Co do problemu, to poczaekaj na @iJuliusz. On przejrzy te pliki i da rozwiązanie. Ja bym dał jeszcze pliki z Rogue Killer’a i MBAM.

Witam :slight_smile:

Byłem przyzwyczajony do tego Windowsa. Przed wgraniem nowego systemu, przez 10 lat używałem Windowsa 8 i naprawdę mimo trudów jakie przeżył ze mną ten Windows, to naprawdę nic z nim poważnego nie było (zmieniłem system przez to że dysk HDD zaczął się psuć no ale po 10 latach miał chyba prawo). Obecnie chciałem zrobić mały update.

A co do tematu tego postu: Wpierw poczekam, aż Pan iJuliusz zobaczy co jest grane w logach :slight_smile:

Windows 8.1 Update 3 ma wsparcie do 2023:

Microsoft to end Windows 8.1 support in January 2023 | Technology News,The Indian Express

Więc wymuszenie aktualizacji można odłożyć na samotną wigilię/sylwester czy nawet 3 króli (dla ~2 lat wsparcia przez MS).

Posiadane i5-3210M raczej i tak nie pozwoli oficjalnie w 2025 (Microsoft will end support for Windows 10 in 2025: All you need to know | Technology News,The Indian Express) przejść na Windows 11 (chyba, że Daras poleci, bo lubi procesory 2 generacji Intela).

Wystarczy zmodyfikować ISO by zainstalować Win11

:man_facepalming:

W Menedżerze zadań przejdź do zakładki Szczegóły, kliknij prawym klawiszem na nagłówek dowolnej kolumny i kliknij Wybierz kolumny.
Z dostępnych opcji zaznacz Opis i Wiersz polecenia. To powinno powiedzieć ci jaki dokładnie plik sprawia te problemy i gdzie on się znajduje.

Mniejsza o ten mój system. Może mi ktoś z Państwa te logi sprawdzić?

Przy okazji dopowiem, że dzisiaj rano (jak włączyłem laptopa) to znowu się ten proces załączył. Tak jakby sprzęt miał ustawione codziennie ten tryb.

Dzisiejsza aktualizacja Windows 8.1 : zrzut