Problem z procesorem i7 8700

procesor ma jeden mankament - jakimś sposobem ale nie obsługuje szyny PCIe x 16, jedynie PCIe x4 co zmniejsza wydajność karty graficznej w grach co moze byc nie tak plyta główna MSI Z370-A PRO

Skąd taki wniosek ,że nie obsługuje?

Po prostu nie dziala karta sprawdzalem z innym procesorem i dziala a z moim nie dziala

Na pcie x4 dziala normalnie

Jak sprawdzałeś z innym procesorem to płyta była taka sama?

Czy procek do wymiany? Bo na pcie 4 spada wydajność w grach o jakies 15%

Tak plyta ta sama procek i7 8700k

W razie czego dodam karta graficzna gtx 1080 zasilacz corsair 850vat ram 16gb dysk ssd 500gb crucial

Trudno się z tobą porozumieć staraj się odpowiadać tak by nie było wątpliwości , wymieniłeś procesor na ten sam model tylko inny egzemplarz w tej samej płycie i karta zaczęła działać na x16?

Procesor pozyczylem od kolegi byl to i7 8700k i karta dziala jak zmieniam na moj i7 8700 to juz nie

Dziwny problem szczególnie ,że to te same procki jeszcze się z czymś takim nie spotkałem więc ci nie powiem co robić. Logika podpowiada procesor nie masz go na gwarancji?

Jak dla mnie to mimo wszystko płyta główna. Ogólnie to bym Mobo + CPU na gwarancję wysłał.

Właśnie w tym problem ze nie mam gwarancji na niego dostalem za dług działal mi 3msc i bagle takie cos,myślałem ze plyta ale skoro dziala ba innym to juz sam nie mam pojecia pierwszy raz takie cod mi sie zdarzyło sprubóje jeszcze przełożyć go do kolegi kompa i zobacze jak tam sie będzie zachowywać ale z góry dziękuję za próbę pomocy

Ten procek miał premierę w czwartym kwartale 2017 a gwarancja to minimum dwa lata atakuj swojego dłużnika o jakiś dowód zakupu.

Sprawdź na stronie Intela po numerze unikatowym, który jest na CPU do kiedy gwarancja.