Problem z procesorem


(Grooffy) #1

Mam problem z Athlonem, a raczej z jego predkoscia.

Wiec tak: posiadam Athlona 2600+ a system pokazuje mi ze jest to Athlon 2000+. Jak zrobic zeby komp mi odczytal predkosc procesor prawidlowo?

Reinstall systemu (Win98) nic nie daje. Slyszalem ze trzeba cos przestawic w BIOSie ale nie znam sie na tym i boje sie ze cos sie totalnie zepsuje. Prosze o pomoc albo chociaz jakas podpowiedz.

Pozdrawiam.


(Xiao19) #2

Athlony tak maja ich predkosc nazwa np. AthlonXP nieoznacza ze maja taka predkosc jest ona w przypadku rowna 1533 dla Athlona 1800 jest wporwadzone tzw.Ratio

a predkosc w nazwie niejest rzreczywista ,wiecej masz na stronie

http://www.amd.com/


(Grooffy) #3

To ja wiem :slight_smile:

Chodzi o to ze mam XP 2600+ i tak powinien pokazac komp, a predkosc rzeczywista wynosi jakies 2100-2200, a mi komp zamiast odczytac Athlona jako 2600+ odczytuje jako 2000+ :frowning:

Predkosc rzeczywista nie ma tutaj nic do rzeczy

Aha dodam jeszcze ze wczesniej pokazywal normalnie czyli 2600+


(Damian) #4

Najprawdopodobniej zostałeś wykiwany... :roll:

Gdzie kupowałeś procesor??


(Duch) #5

kolego gomes na płycei głównej poszukaj zworki fsb i przestaw ją na 133!! powinno pomóc!! daj znać czy pomogło!! :smiley:


(Xiao19) #6

heh ja niemoge napisz o co ci chodzi kolego najpierw , chyba umiesz ustawic swoj fsb i nmoznilk taki jaki powien byc opcje auto tez masz musisz tyko na 133 ustawic FSB heh i tyle :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue: :stuck_out_tongue:


(Nlukasn) #7

niby jak został wykiwany, czytaj do końca :slight_smile:


(Damian) #8

Sorry!! Nie rzuciło mi się w oczy... Przepraszam!!


(:: MARIO ::) #9

i tyle, ze 2600+ to zapene jakiś barton, pozatym kolega nienapisał, ze mobile, wiec zmiana mnożnika raczej odpada :wink:

btw: poprzedni avatr był lepszy :stuck_out_tongue:

gomes jakie masz pamieci :?:


(Duch) #10

:roll: a gdzie to napisał bo jakoś nie widzę !!


(system) #11

Zacznijmy od tego, że jak już to FSB powinno wynosić 166 MHz a nie 133... A problem może stanowić faktycznie zworka, jednak moim zdaniem to nie ona jest w tym przypadku winna. Stawiałbym właśnie na złe ustawienia w Biosie. Jednakże już nie pamiętam z tej perspektywy, gdzie i co musisz zmienić. Ja to zawsze w tych sprawach byłem praktykiem i co zmienić wiedziałbym, jakbym to zobaczył... Najlepiej takie rzeczy sobie posprawdzać w instrukcji swojej płyty głównej (swoją drogą jakbyś nam podał jaka to płyta, to byśmy mogli więcej Ci pomóc odnośnie samych ustawień Biosa) :roll:


(Grooffy) #12

Plyta glowna: Gigabyte GA-7VA. Mysle ze nie jest to problem zworki na plycie, bo mam prawie nowy komputer i po przyjezdzie z serwisu wszystko dzialalo poprawnie. Moja wersja Biosu to F9.

Glownym moim problemem jest ze mam male umiejetnosci dzialania w Biosie i nie wiem co tam trzeba poprawnie ustawic :frowning:

Moze macie jakas prosta instrukcje obslugi Biosu, z ktorej moglbym sie dowiedziec ciekawych rzeczy i rozwiazac moj problem??


(system) #13

http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=8&a=18

http://www.chip.pl/arts/n/article_103289.html

Voila!


(system) #14

Ja też tak miałem. Athlona XP 2400+ zawsze po zresetowaniu biosu wykrywa mi jako 1800+, a wszystko przez to ,że mam kiepską płytę główną. Jeśli to barton ustaw w biosie 11.5x166, a jeśli to Thoroughbred "B" to 16x133


(Grooffy) #15

Jak juz wczesniej pisalem nie za bardzo orientuje sie w Biosie, w zwiazku z tym moglbys Killer napisac w ktorym miejscu jest ta opcja? Z gory dzieki :slight_smile:


(system) #16

1.Podczas startowania komputera naciskasz delete

2.Wchodzisz do Frequency/Voltage Control

3.W CPU clock wybierasz Barton=166 Thoroughbred "B"=133

W CPU ratio select wybierz B=11.5 T=16

6.Zapisujemy ustawienia=>zakładka Save & Exit Setup===>y===>enter

Jeśli komputer się nie uruchomi zresetuj bios


(system) #17

Poprzez wyciągnięcie bateryjki umieszczonej na płycie głównej :smiley:


(:: MARIO ::) #18

saviola, ale lepiej jednak zmienć zworke CMOS, bo niekiedy powtóre załadowanie bateryjki jest badzo kłopotliwe :x


(system) #19

Z tego co mi wiadomo, to płyta, jaką posiada gomes nie ma takowej zworki :idea:

Po drugie, w instrukcji tejże płyty głównej jest wszystko całkiem przystępnie opisane. Jedyny problem (bynajmniej dla niektórych) to fakt, że jest to napisane po angielsku. Ale to tylko powinno zmotywować do nauki języków obcych


(:: MARIO ::) #20

no niezwrociłem akurat uwagi na to mobo , to byla ogolna sugesia co do postepowania :wink:

swoja droga to jakies koslawe to mobo :expressionless: