witam tydzień temu kupiłem procesor AMD ryzen 5 1600 a f i dzisiaj weszłam sobie w grę zaczęła się zacinać patrzę w menadżer zadań taktowanie 1,5 GHz czy to jest wina procesora bo przecież cały tydzień pracował prawidłowo?
czy jest jakieś rozwiązanie z tej sytuacji poza oddaniem go na gwarancję czy to może wina oprogramowania
Pisząc wiadomosć, zegar mojego procka wynosi około 1.4, normalnie powinno być minimum 2 x tyle.
Na logikę: jadąc do warzywniaka 500 metrów dalej rozpędzasz auto do 100? No raczej nie, to samo z prockiem. Zegary zmieniają sie od obciążenia, jeżeli np. grafika blokuje, to się nudzi. Ponadto jeszcze kwestia temperatury, ale nie “uszkodzenia”.
Możliwe przyczyny:
- Działający w tle jakiś inny program powodujący istotne (powyżej powiedzmy 20% obciążenie CPU).
- Wadliwe sterowniki -> zainstaluj najnowszy BIOS ze strony procenta płyty i sterowniki do chipsetu ze strony AMD
- Włączony w systemie tryb oszczędzania energii -> w komputerze stacjonarnym w zasadzie nie ma powodu aby mieć cokolwiek innego niż “Wysoka wydajność” / “High performance”
- Ustawienia oszczędzania energii w BIOSie. Mogą być ukryte pod opcjami dot. cichszej pracy typu “Cool & Quiet”. Najlepiej przywrócić ustawienia domyślne + ewentualnie włączyć tryb XMP dla pamięci, o ile obsługują.
- Wadliwie zamontowane chłodzenie lub mocno zabrudzone
Tylko słuchaj odpalam najprostszą grę dsj4 która normalnie chodziła z kilkoma procesami a teraz samą grę odpalam i procesor chodzi 1,5
Właśnie mam włączony tryb oszczędzania energii racja sprawdzę to zaraz
problem rozwiazany po prostu mialem w systemie wlaczone oszczedzanie energii. sam to wczoraj wlaczylem
a wracając do tego biosu jaką wersję proponujesz zainstalować ?
tu masz linka do strony producenta
a ktora wersje masz teraz?
Generalnie najnowszą stabilną.
Chcesz sprawdzić zegary to uruchom MSI Afterburner lub chociaż HWmonitor i wtedy będzie wiadomo, nieraz sam menadżer źle wyświetla lub taktowanie maleje jak przełączysz na pulpit.
hw monitor po
kazuje 3,5 ghz
wersje mam fabryczna nie aktualizowaną
tylko że przy najnowszej wersji pisze: *ASRock do NOT recommend updating this BIOS if Pinnacle, Raven, Summit or Bristol Ridge CPU is being used on your system.
sprawdz numer wersji
gdzie to sprawdzic?
wejdz do bios, w zakladce MAIN masz “uefi version”
AB350 Pro4 P5.40
Teoretycznie dla Twojego procesora najwyższy to P5.80
Jak go zainstaluję będzie wszystko okej tak? pasuje na pewno?
Instaluje go