Problem z programem Microsoft Publisher

Hej,

Może ktoś spotkał się z takim problemem i go rozwiązał. Od czasu do czasu w pracy muszę zrobić newsletter. Złożyło się tak, że korzystam w tym celu z Microsoft Publisher. Problem jest następujący, podczas projektowania danego newslettera i na etapie podglądu z programu, widzę idealnie to co chce uzyskać. Tabele, tekst, tło wygląda tak jak sam to zaprojektowałem. Po rozesłaniu tego do określonej grupy zaczynają się krzaki. Tekst się rozjeżdża, tło się dzieli. Generalnie jest beznadziejnie.

Dodałem dwa zdjęcia żeby zilustrować problem. Czasami jest tak, że wystarczy, że ruszę o milimetr tabelę i jest ok, czasami zmniejsze. Nie znam mechanizmu działania kiedy to się dzieje. Może ktoś się spotkał z takim bublem i pomoże.

post-283362-0-27211700-1442322377_thumb.

post-283362-0-31269800-1442322381_thumb.

Uważam, że nie ma formalnie żadnego problemu tylko Microsoft Publisher to nie program do fachowego tworzenia stron internetowych.

Strony internetowe tworzymy albo programem rzeczywiście do tego stworzonym albo ręcznie w notatniku lub w Notepadzie++ (i wiele innych).

Aby ściśle odpowiedzieć na to o co tu chodzi należałoby przeanalizować cały zestaw plików .html (ich kod) oraz dołączonych obrazków (ich rozmiary) aby się połapać gdzie matematycznie tworzą się nieścisłości.

Gdybyś to tworzył w MS Word (to jest możliwe) to efekty byłyby jeszcze gorsze :slight_smile:

Hej,

Wiem, że to żaden profesjonalny program. Ze mnie też żaden fachowiec, dlatego korzystam z czegoś łatwiejszego i bardziej intuuicyjnego. Do tej pory radziłem sobie poprzez odpowiednie docinanie i ograniczanie grafiki, tak aby się nie nakładały ze sobą itp. itd. Jednak jest to już 4 newsletter z którym się męczę własnie przez te rozjeżdzające się grafiki.

Jest jeszcze opcja żeby wykorzystać do tego frontpage’a. Dziękuję za komentarz.

Rozumiem że to co dla jednych jest oczywiste dla innych jest mało dostępne :slight_smile:

Jeżeli mógłbym coś doradzić to od Office2007 jest SharePoint Designer (zamiast FrontPage) jako program do tworzenia stron internetowych.

Był on też publikowany w wersji darmowej i nie wymaga dużej wiedzy z HTML bo jest graficzny.

Można go pobrać na stronach Microsoftu w wersji 2010 http://www.microsoft.com/pl-PL/download/details.aspx?id=16573