Witam, otóż nie dawno stawiałem na nowo system, zainstalowałem sterowniki i wszystko co było mi potrzebne, po jakimś czasie zainstalowałem znaną grę “Paladins” i wyskoczył mi błąd, że muszę zainstalować Microsoft Visual C++ 2015, więc pobrałem instalkę ale nadal w instalce wyskakuje błąd o kodzie 0x80242000 jak to naprawić, i o co chodzi z tym błędem?
Pobierz stąd:
https://support.microsoft.com/pl-pl/help/2977003/the-latest-supported-visual-c-downloads
Dla 2015-2019 są wspólne.
Pobieraj z Dobreprogramy, bo lepiej wiedzą, niż Microsoft!
MiŚ pisze, że pobiera się pod architekturę procesora 32 bit, albo x64.
DP pisze, że pobiera się pod architekturę aplikacji
Decydującym czynnikiem jest architektura aplikacji, dla której instalujemy pakiet bibliotek. Jeśli więc uruchamiamy aplikację 32-bitową na systemie 64-bitowym, powinniśmy wybrać 32-bitowe biblioteki.
A dla XP ostatni jest visual C++ 2017
Dla systemów x64 zawsze instalowało się x86 i x64. Natomiast dla 32 bit tylko x86. Ale w większości przypadków aplikacja, która potrzebuje vc++ sobie sama potrafi zainstalować, jak ma w pakiecie instalatora (np. origin vc 2013 x86 i epson scan vc 2010 x86 (o ile dobrze pamiętam)). Więc niestety MS się trochę myli, bo aplikacje potrzebują niezależnie od architektury procesora czy wersji bit systemu.