Problem z przechwyceniem obrazu z VHS

Cześć.

Mam problem z przechwyceniem obrazu z mojego magnetowidu VHS

Zalezy mi na nagraniu filmow na DVD bo jak juz wiadomo kasety nie są już powszechnie używane :slight_smile:

Moja karta graficzna to Radeon X1950 PRO. Posiada ona moduł VIVO co pozwala na przechwycenie obrazu.

Możliwe, że coś żle podłączyłem dlatego wstawiam zdjęcia.

50020716799111658540_thumb.jpg

Niepodłączone kable są kablami Audio

64184709480112529835_thumb.jpg

Niby wszystko podłączone ale nie ma żadnego sygnału w aplikacjach służących do przechwytywania wideo.

17993372015562123469_thumb.jpg

Posiadam sterowniki od karty graficznej z Catalyst Control Center v10.2

Naczytałem się już sporo na ten temat ale nadal nie ma żadnego obrazu z VHS :confused:

Z góry dziękuję za pomoc.

Podłączyłeś niby dobrze ale na przejściówce scart/chinch przełącznik powinien być w pozycji OUT (chyba że producent przejściówki i/lub kabla vivo pochrzanił oznaczenia wejścia błędnie oznaczył jako OUT a wyjścia jako IN).

Druga kwestia to czy ten kabel podpięty pod kartę graficzną był do niej oryginalnie dołączony czy dokupiłeś go.

Bo czasem zdarzają się drobne różnice w kablach vivo że kabel od karty jednego producenta może nie pasować do karty innego producenta.

Dodane 17.08.2010 (Wt) 13:36

I chyba w sterowniku powinieneś ustawić na Microsoft WDM Image Capture zamiast na Screen capture ale tu mogę się mylić (sprawdź na jednym i na drugim)

O ile mnie pamięć nie myli to większość kart graficznych łącznie z tą ma tylko TV - out !

jasieczek , Częściowo masz racje bo faktycznie większość ma tylko tv out ale to zależy od producenta karty i jej dokładnego modelu.

Kolega nie podał nam tych informacji a jedynie nazwę układu z jakim ma kartę i że ma ona vivo więc zakładam że wie co pisze i faktycznie ma tam vivo (na śledziu zapewne jest wytłoczone oznaczenia tv out lub vivo).

Zresztą widziałem na necie kilka kart z vivo opartych na tym układzie:

http://www.ceneo.pl/377920

Karta graficzna to PowerColor Radeon X1950Pro Extreme taka jak kolega wyżej znalazł.

Na Microsoft WDM Image Capture też nic nie ma. Sprawdze jeszcze jak przełącze na OUT.

EDIT…

Przełączenie na OUT pomogło, obraz jest wszstko wydaje się piękne gdy pojawia się nowe źródło do przechwycenia, ale do czasu ;/

Obraz jest tragiczny. Skacze kolory na jakieś zielone sie zmieniają czasem czarno-białe. W czym może tkwić problem?

67387428533804118617_thumb.jpg