Problem z przegrzewającym sie geforce9600gt


(Snajper35) #1

mam kartę graficzna asus 9600gt i cały czas było ok temperatura około 55C . mam program asus smart-doctor i mi pokazuje wiec wiem dokładnie. Problem sie zaczął kiedy chciałem zainstalować demo nowej gry o batmanie . Niestety mój komputer nie spełnia wymagań do końca (za mało ram-1024mb i słaby procek trochę amd 64 3000+) wiec gra nie ruszyła . Usunąłem ja, wyłączyłem kompa . Do tej pory było ok. Kiedy ponownie uruchomiłem nagle temperatura podskoczyła do 120C przy chodzącym tylko systemie . physx mam wyłączony bo też powodował problemy kiedyś. zainstalowałem wersje sterowników 190,45;190,38 .190,62;186 . zrobiłem 2 przywracania systemu . jedno z dnia instalacji gry drugie z 3 dni wcześniej. Wiatraczek chodzi na max ale temperatura cały czas jest powyżej 100C . Co zrobić. zmiana sterowników nie pomaga i itp?


(Aikur88) #2

Hmm... też ma 9600GT i u mnie to normalne, że jak gram na maksymalnych detalach np. w World of Warcraft to karta ma temperaturę 95 stopni. A tak normalnie jak nie gram to ma około 70 stopni. U tych kart to chyba normalne. Mi śmiga dobrze i nic się jej z tego powodu nie dzieje.


(Pawelo 1986) #3

Ja też mam 9600 GT ale takiego problemu nigdy nie miałem podkręciłem jeszcze moją o 50 MHz i nawet po tym zabiegu nie widać znacznych wzrostów temperatury. Jakiej firmy masz kartę ? sprawdź może EXPERTool Gainwarda tam też pokazuje temp. i wszystkie parametry karty może przez to uda się coś naprawić :slight_smile: http://www.gainward.com/main/download.php?vgapro=202


(Snajper35) #4

EN9600GT OC GEAR/HTDI/512M taka mam karte. Będzie rok jak mam i tez i zawsze było ok. Kiedys miałem podobna sytuacje po aktualziacji sterowników ale przywróciłem poprzednie i było ok. 2 tygodnie temu zaktualizowałem do najnowszej wersji i było ok. A po tej grze nie wiem co sie porobiło. Uruchomiłem system, chodzi 20minut. Mam tylko firefoxa włączonego i jak startowało od 35c to teraz już jest 73c a powinno być max 55. no nie wiem co sie popsuło


(Pawelo 1986) #5

A sterowniki z jakiej strony ściągnąłeś ??


(Snajper35) #6

nvidia oraz z asusa


(Asterisk) #7

Zapoznaj się proszę z tą stroną i zmień tytuł na

konkretny. Inaczej temat poleci do śmietnika.


(Snajper35) #8

pierdołami głowę zawracasz, jak ci sie nie podoba to sam zmień .Z reszta i tak juz po karcie . Jak pisałem tego posta komp sie wyłączył w 10minut temperatura poszła z 36 do 125 i chyba sie uszkodziła. musiałem z szafy wyciągnąć starego redeona x550 . teraz jedynie moge dac na reklamacje bo mam na gwarancji