Problem z przejściówką SATA-ATA


(Ksiedlikowski) #1

Kupiłem przejściówkę : http://allegro.pl/item437669243_przejsc ... abyte.html

Niestety nie działa mi pod nią HDD. Jakie mogą być tego przyczyny??? Czy przy takim podłączeniu może mieć znaczenie "zworka" (podobno przy SATA nie ma to znaczenia)??? Czy trzeba jakoś uruchomić port SATA (do tej pory nic nie miałem podłączonego pod SATA)??? A może jest jakiś inny powód (zakładając, że przejściówka jest sprawna)???

Dysk sprawny, gdyż na próbę podłączałem go pod port IDE! !!

Moja płyta główna to : http://www.gigabyte.pl/products/mb/driv ... 3l_1x.html

Z góry wielkie dzięki za podpowiedzi! !!


(dudpis) #2

A sprubój podłączyć przez nią cd. Komp nie startuje czy co?


(Cosik Ktosik) #3

Czy dysk chodzi, słychać jego pracę?

W biosie przestaw tryb Sata Mode z AHCI na IDE (opcji tej szukaj w Integrated Peripherals).


(Ksiedlikowski) #4

Komp startuje ale "nie widzi" HDD. Próbowałem podłączać DVD RW ale sytuacja ta sama.

Dysk chodzi, słychać go i robi się ciepły.

W Integrated Peripherals mam tylko On-Chips Sata Mode a tu opcje : Disabled, Auto, Combined, Enhanced, Non-Combined. Pod tą opcją (On-Chips Sata Mode) są takie oznaczenia (ale bez możliwości zmian) :

x PATA IDE Set to Ch. 0 Master/Slave

SATA Port0/2 Set to Disable

SATA Port1/3 Set to Disable

Może to coś pomoże! !!


(Cosik Ktosik) #5

Ustaw na Non-Combined, ewentualnie Auto (ale może nie dać pożądanego efektu).


(Ksiedlikowski) #6

No i nie dało! !!

Czy przy takim podłączeniu może mieć znaczenie "zworka"???


(Cosik Ktosik) #7

Możesz spróbować, najpierw ustaw Cable Select i wypróbuj ustawienia w biosie. Jak nic nie da, to ustaw master.


(Ksiedlikowski) #8

Czy takie ustawienie w BIOS-ie nie oznacza wyłączonych portów SATA. Jeżeli tak to co zrobić aby je uruchomić (tych opcji w BIOS-ie nie da się zmienić)


(Cosik Ktosik) #9

"On-Chip SATA Mode" ustaw na Combined

"PATA IDE Set to" ustaw na Ch.0 Master/Slave Sets the IDE channels to Ch. 0 Master/Slave. (Default)

W tym momencie "SATA Port 1/3 Set to" przestawi się na "Ch. 1 Master/Slave". Podłącz dysk ze zworką master do portu 1.


(JNJN) #10

Dysk z przejściówką podłączony do portu - na początek do sata 0(1) później sprawdź na innych, dyska ATA ustawiony na zworce na Master ( później Slave, CS) - metoda prób i błędów.

Reset biosu dowolna metoda - komp odłączony od zasilania 230V, najlepiej wyjmij baterię na 30 minut i włóż i ustaw bios i zapisz Save.

I zobacz teraz, bo wygląda że kontroler sata jest wyłączony na disabled.

Powinna być opcja sata raid/AHCI mode - jak jest, ustaw na raid później na AHCI, zapisz bios Save, wejdź znów i zobacz jak ustawione teraz.

Opcja On Chip SATA mode - auto lub Non-Combined

Weź instrukcję do płyty i poczytaj.

Opcje specjalne biosu, często po wciśnięciu z poziomu biosu CTRL + F1