Chciałem włączyć przekierowywanie portów, by serwer Minecraft działał na innych komputerach. Po skonfigurowaniu routera i plików serwera. Nie działało. Próbowałem tych sposobów/ustawień:
zmienianie ustawień DMZ
zmienianie ustawień DHCP
ustawianie stałego adresu ipv4
dodawanie wyjątków w zaawansowanych ustawieniach Firewall
niższe ustawienia zabezpieczeń
Nie mam pojęcia, co jest nie tak. Dodam, że po włączeniu serwera, tylko ja mogę wejść do gry. (Ewentualnie, w teorii, inni użytkownicy mojego routera) Używam routera Huawei B593 s22.
Lub możesz wykupić usługę hostingu serwera ale na większą ilość graczy i więcej zasobów to wychodzą dość duże pieniądze.
Może taniej będzie Internet zmienić np. na światłowód jak masz możliwość?
Z LTE może być różnie z jakością połączenia i generalnie niezbyt się na to nadaje.
`@domker a nie dałoby rady po prostu odpalić synchronizacji duckdns.org na komputerze, który jest serwerem? Ja mam co prawda internet kablowy, ale nie mam stałego IP i właśnie tak postawiłem sobie VPN-a do użytku jak jestem poza domem.
Problemem nie jest brak stałego adresu IP, ale brak ‘zewnętrznego’ adresu IP. Ty masz ‘zewnętrzny’ adres IP, ale taki co się zmienia co pewien czas, więc serwis typu duckdns.org ogarnia Ci rekord A do łatwiejszego dostania się do domu via VPN.