Problem z przełączaniem kart graficznych w laptopie

Witam, mam następujący problem.

Posiadam laptop Lenovo G500H  z kartami graficznymi AMD Radeon HD 8750M + Intel HD Graphics 4000, system Win 8.

Ustawiłem w CCC przełączanie wydajności na najwyższą dla tych paru gier w które gram WoT, LoL ostatnio RoyalQuest i FPS był w porządku. Ostatnio jednak mam z tym problem. 

Po uruchomieniu gry FPS jest taki jak powinien ~50+, ale po paru/parunastu sekundach spada do 5-10 FPS. Tydzień temu zrobiłem z tego powodu format i reinstalkę systemu i przez tydzień nie było żadnych problemów. Wczoraj też wszystko działało jak należy, a dzisiaj już wydajność leży. 

Ma ktoś pomysł jak to naprawić ?

A jak na innej grze?

Jakie używasz sterowniki do kart grafiki ? producenta laptopa, czy inne?

FPS spada na każdej grze. 

Sterowniki załączone na płycie od laptopa z kwietnia 2013 roku.

Przy czym jak pisałem, wcześniej przez 3 miesiące nie miałem żadnych problemów, teraz FPS zaczął spadać po tygodniu od reinstalacji systemu. 

Zobacz, czy w Windows Update nie ma nowych sterowników do kart.

Daj screen z menadżera urządzeń z rozwiniętymi kartami grafiki.

Program GPU-Z, daj go do paska, pograj z 10 minut na wymagającej grze i screen z tego programu (nic nie przestawiaj).

Przeczytaj temat, będziesz wiedział o co chodzi.

http://forum.dobreprogramy.pl/temat/462581-jak-zmienic-zintegrowan%C4%85-kart%C4%99-graficzn%C4%85-na-lepsz%C4%85/

Po zainstalowaniu GPU-Z chyba już wiem co jest nie tak.

Temperatury na obu GPU wynosiły 80 stopni Celsjusza. I tak obserwując wykres częstotliwości GPU i pamięci, to zamiast mieć 825/900MHz, to leciały do 300/300Mhz. 

Muszę tylko teraz znaleźć programik do ustalenia na stałe prędkości wentylatora GPU. 

Laptop się przegrzewa lub masz uszkodzone chłodzenie?

I raczej jest jeden wentylator na CPU ? i nic tu nie zrobisz, może wystarczy wyssać kurz odkurzaczem lub przedmuchać sprężonym powietrzem wlot i wylot chłodzenia lub pilnie serwis.

Problem właśnie pewnie jest ze zbyt niską prędkością obrotów wentylatora do 20%, albo z nie znanych mi przyczyn nie włącza się okazjonalnie (GPU-Z nie pokazywał żeby pracował gdy temperatura wynosiła 80 stopni).

Po zainstalowaniu GPU-Z wyłączyłem laptop na 20 minut, potem męczyłem go 3h w grze i temperatura nie przekroczyła 52 stopni przy 20% obrotów wentylatora. 

Coś nie jest tak. Coś się dzieje ze sterowaniem wentylatora CPU lub uszkodzony lub zabity kurzem, sprawdź lub serwis.