Posiadam laptop Lenovo G500H z kartami graficznymi AMD Radeon HD 8750M + Intel HD Graphics 4000, system Win 8.
Ustawiłem w CCC przełączanie wydajności na najwyższą dla tych paru gier w które gram WoT, LoL ostatnio RoyalQuest i FPS był w porządku. Ostatnio jednak mam z tym problem.
Po uruchomieniu gry FPS jest taki jak powinien ~50+, ale po paru/parunastu sekundach spada do 5-10 FPS. Tydzień temu zrobiłem z tego powodu format i reinstalkę systemu i przez tydzień nie było żadnych problemów. Wczoraj też wszystko działało jak należy, a dzisiaj już wydajność leży.
Po zainstalowaniu GPU-Z chyba już wiem co jest nie tak.
Temperatury na obu GPU wynosiły 80 stopni Celsjusza. I tak obserwując wykres częstotliwości GPU i pamięci, to zamiast mieć 825/900MHz, to leciały do 300/300Mhz.
Muszę tylko teraz znaleźć programik do ustalenia na stałe prędkości wentylatora GPU.
Laptop się przegrzewa lub masz uszkodzone chłodzenie?
I raczej jest jeden wentylator na CPU ? i nic tu nie zrobisz, może wystarczy wyssać kurz odkurzaczem lub przedmuchać sprężonym powietrzem wlot i wylot chłodzenia lub pilnie serwis.
Problem właśnie pewnie jest ze zbyt niską prędkością obrotów wentylatora do 20%, albo z nie znanych mi przyczyn nie włącza się okazjonalnie (GPU-Z nie pokazywał żeby pracował gdy temperatura wynosiła 80 stopni).
Po zainstalowaniu GPU-Z wyłączyłem laptop na 20 minut, potem męczyłem go 3h w grze i temperatura nie przekroczyła 52 stopni przy 20% obrotów wentylatora.