sprawnego komputera mi nie uruchamia… ;/ czyli płyta zmarnowana?
ale jak włożyłem oryginalną płytę z 7 do tego uszkodzonego komputera to też brakuje reakcji… ;/
sprawnego komputera mi nie uruchamia… ;/ czyli płyta zmarnowana?
ale jak włożyłem oryginalną płytę z 7 do tego uszkodzonego komputera to też brakuje reakcji… ;/
Załatw płytę z Windows w edycji takiej na jaką posiadasz licencję i zainstaluj z użyciem klucza, który jest na naklejce pod spodem laptopa.
Opis na przykładzie Windows 7: zmiana-systemu-preinstalowanego-czysty-windows-t500004.html
Jeżeli chcesz to wykonaj wcześniej kopię danych z dysku (jest to możliwe nawet gdy system nie uruchamia się): odzyskanie-danych-dysku-sytuacji-gdy-system-nie-dziala-t492904.html
Jeżeli wkładasz płytę do napędu i nie uruchamia się z niej komputer, to sprawdź ustawienia BIOS w zakresie kolejności uruchamiania: ustawienia-bios-zakresie-kolejnosci-uruchamiania-t503209.html
Czy prawidłowo nagrywasz system na płytę? Pliku ISO nie rozpakowujesz. Plik ISO nagraj jako obraz płyty. Użyj np. http://www.ntfs.com/iso-burning.htm
Przecież ja to wszystko zrobiłem i kompletny brak reakcji komputera na cokolwiek … Po uruchomieniu uparcie otwiera się okno gdzie mam do wyboru uruchomienie normalnie bądź uruchomienie z naprawieniem uszkodzonego systemu… potem długo ładuje się system i pojawia się czarne tło z kursorem myszki… tak jest z płytą visty, 7 oryginalnej, tak jest też jak wciskając “0” bądź “F8” dam opcje “napraw komputer”…
Jedynie ubuntu przez usb się uruchamia ale co mi po tym…
W takim razie spróbuj przygotować bootowalny pendirve z systemem Windows Vista i z niego wystartuj komputer oraz przeprowadź instalację.
czy tworząc bootowalny pendrive gdy wszystkie polecenia w wierszu wykonałem i mam tylko przesłać plik przesyłam obraz płyty iso. czy mam najpierw wypakować wszystko z płyty i przerzucić na pendrive ?
– Dodane 03.07.2013 (Śr) 14:14 –
Wrzuciłem Viste na bootowalny pendirve… uruchamiam komputer, pojawia się informacja że wszytuje pliki windows po czym rozpoczyna się ładowanie systemu jak przy zwykłym uruchomieniu systemu i ponownie czarne tło z kursorem myszy ;/
– Dodane 03.07.2013 (Śr) 14:54 –
sprawdzę jeszcze poziom uszkodzeń dysku, może tutaj tkwi problem
Sprawdzenie dysku
pobierz Hirens.BootCD.15.2.zip
rozpakuj plik Hirens.BootCD.15.2.zip (prawy przycisk myszy na plik - Wyodrębnij…)
po rozpakowaniu otrzymasz plik Hiren’s.BootCD.15.2.iso, nagraj go na płytę jako obraz, nie rozpakowuj tego pliku
Aby nagrać obraz ISO na płytę możesz użyć Active ISO Burner, nagrywaj najmniejszą możliwą prędkością
uruchom komputer z płyty którą nagrasz
w głównym menu przy pomocy strzałek w górę i w dół na klawiaturze wybierz Mini Windows Xp i naciśnij Enter
w HBCD Menu wybierz Programs - Hard Disk \ Storage - HD Tune
u góry w HD Tune wybierz dysk twardy który znajduje się w kieszeni, w HD Tune przejdź na kartę Error Scan i kliknij Scan.
Sprawdzenie dysku - wyniki
Czerwone bloczki - bad sectory (uszkodzenia), zielone bloczki - ok.
Jeżeli będą czerwone bloczki, to dysk do wymiany.
Czas sprawdzania dysku - przykładowo dysk 500 GB SATA sprawdzałem 330 minut (5 i pół godziny).
Sprawdzanie pamięci
pobierz Hirens.BootCD.15.2.zip
rozpakuj plik Hirens.BootCD.15.2.zip (prawy przycisk myszy na plik - Wyodrębnij…)
po rozpakowaniu otrzymasz plik Hiren’s.BootCD.15.2.iso, nagraj go na płytę jako obraz, nie rozpakowuj tego pliku
Aby nagrać obraz ISO na płytę możesz użyć Active ISO Burner, nagrywaj najmniejszą możliwą prędkością
uruchom komputer z płyty którą nagrasz
w głównym menu przy pomocy strzałek w górę i w dół na klawiaturze wybierz Memtest86+
Jak sprawdzać pamięć
Pamięć należy sprawdzać w ten sposób, że zostawiasz w komputerze jedną kość pamięci i uruchamiasz test. Potem wyjmujesz pierwszą kość pamięci i wkładasz drugą kość pamięci i uruchamiasz test. Czyli każdą kość pamięci sprawdzasz osobno. Inaczej mówiąc, jedna kość pamięci jest w komputerze, a druga na biurku i robisz test. Potem zamieniasz kości miejscami- ta, która dotąd leżała na biurku jest w komputerze, a ta która dotąd była sprawdzana w komputerze leży na biurku. I znowu uruchamiasz test.