Problem z przesyłaniem obrazu do TV


(Darken88) #1

Próbowałem przesłać obraz z mojego kompa(wyjście tv-out z geforce 4 mx) przejściakiem s-video na chinche i zamiast wymarzonego obrazu zobaczyłem wredne czarno białe zakłócenia. Próbowałem kombinować z programem tv-tool ale chyba nie umiem go obslugiwać :smiley: . Co robić?


(Zbych18) #2

hej

spróbuj wejść do ustawień nVidia, następnie ustawienia nView, ustaw tryb - Klon (monitor analogowy + telewizor), kliknij "wykryj urządzenia" a następnie na ikonkę telewizora, następnie "ustawienia urządzenia" a następnie z rozwiniętego "wybierz ekran" zaznacz PAL B. Powinno pomóc

magnum


(Darken88) #3

Nic z tego :frowning: od czasu do czasu pojawia sie kolor ale nic dalej "smugi".

Jakby co tv to stary panasonic.


(fiesta) #4

Popróbuj z innym TV. Stare odbiornki mogą nie wtrzymywać takiej rozdzielczości i czestotliwości odświerzania


(Zbych18) #5

hej

Mój TV to 15 letni Sanyo. Łączę go z kompem przez przejśćiówkę na chinche. Sprawdź kable i przejściówkę. Jeżeli podłączasz do tv przez eurozłącze to na pewno ono źle działa

magnum


(Alan M) #6

Tutaj chdozi o system masz gdzies włącozny NTSC, a powinienes miec PAL


(fiesta) #7

Czytaj co kledzy napisali w poprzednich postach. Jeżeli miał by włączony system NTSc to wcale by nie było koloru a nie jak kolega opisuje kolor mu zanika.


(Marcintme) #8

ja mam podobny problem mam geforce 2 MX/MX 400 64mb TV. TV podłanczam pod eurozłacze i mam taki problem: nie moge ustawic kolorow, obraz caly czas jest czarno biały, zmienialem w ustawieniach na komputerze system Ntsc, wszystkie rodzaje pal i nic, bez zmian.

ps. dodam jeszcze ze mam PHILIPSA telewizor i ma ok. 7-10lat.


(Cichytg) #9

sklonuj jeszcze raz ,moj kuzyn ma tak samo chociaz niewiem jaka ma karte graficzna .ale zrob tak jak ci mowie zklonuj jeszcze raz a jak to niepomoze to spruboj kilka razy jeszcze powinnoo pomoc .u mojego kuzyna to skutkuje :smiley:

pozdro


(Marcintme) #10

Zklonowalem ok. 10razy w nView, tak jak mi doradzał dzidzej i dalej czarno-bialy ekran. bez zmian. ma ktos jeszcze jakis pomysl jak to naprawic.


(fiesta) #11

Miałem podobny problem z kartą geforce 4 MX 440. Problem tkwił w uszkodzonym wyjściu TV :frowning: . Karta była na gwarancji i problemem zajął się serwis. Przy okazji wymieniłem ją na Radeona 9200 i od tego czasu zero problemów.


(Marcintme) #12

nie u mnie karta jest sprawna,bo pozyczylem ja koledze i u niego odrazu dzialala. a istnieje mozliwosc ze to wina telewizora.??


(Mceurytos) #13

na starszych sterach musialen ustawiac na NTSC bo na PAL był obraz czarno biały, ale na najnowszych jest ok i w PAL działa jak i NTSC.

Spróbuj zainstalowac najnowsze sterowniki http://www.nvidia.com


(Krogulec) #14

Spróbuj tego narzędzia:

TVTool

co prawda jest to wersja testowa ale jeżeli tym narzędziem ustawisz obraz i będzie OK to będziesz wiedzieć, że jest to sprawa programowa, a nie problem sprzętowy.


(Mceurytos) #15

Chyba nie przeczytałeś, że człowiek nie umie TV Toola obsługiwać, spróbuj najpierw zainstalowac nowe stery do karty, powinno pomóc


(Krogulec) #16

:oops: ups, nie doczytałem do końca posta jak ostatnia lama...

sorry


(Vojtz) #17

Jeśli chcesz tylko oglądać filmy na TV to polecam mały ale skuteczny i bezawaryjny programik " TVSwitch " Przełącza obraz na TV wyłączając monitor i na odwrót. A TVTool niestety miesza w systemie.