Monitor FullHD po wyłączeniu komputera zaczął wyświetlać tylko dwie rozdzielczości 1024x768 i 800x600. W systemie WIndows wyświetlało go jako rodzajowy monitor pnp, mimo że wcześniej był wyświetlany wg swojej nazwy i obsługiwał rozdzielczość 1920x1080. Posiadam kartę graficzną GTX 970 Gaming 4. Przeinstalowałem sterowniki od karty oraz monitora, co nie dało żadnego rezultatu. Sformatowałem także Windowsa 10 i zainstalowałem WIndows 7, też żadnego wpływu. Okazało się, że winny był kable DVI, bo po podłączeniu komputera przewodem HDMI (którym miałem połączony telewizor z dekoderem) monitor zaczął wyświetlać rozdzielczość 1920x1080. Zakupiłem więc w sklepie komputerowym drugi kabel HDMI, niestety po powrocie ze sklepu, na monitorze nie było żadnego obrazu. PO podłączeniu komputera nowym kablem HDMI obraz działa w 1920x1080, natomiast na starym HDMI nie działa już nawet dekoder z telewizorem, a działał na nim ponad pół roku. Nie podłączam nowego kabla HDMI do komputera bo boję się, że kolejny kabel będzie zepsuty.
Co może być przyczyną karta graficzna, czy może monitor?
Dziękuję z góry za odpowiedzi.