Problem z przydzielaniem IP

Witam serdecznie od razu przystąpmy do problemu.

Sieć składa się z Bandwitha(który jest bramą domyślną) i dwóch AP Kozumi (UFO5)

komputery które są po stronie bandwitha normalnie otrzymują IP i da się je przypisyć do MACów kart sieciowych lecz po stronie AP clienta komputer otrzymuje IP lecz przypisanie po maców stwarza już problem ponieważ bandwith pobiera mac nie z karty lecz z AP clienta jak można to skonfigurować aby mój bandwith pobierał mac z karty. Dodam że kiedy przypisze ip do danego komputera oraz podam mac z ap clienta bandwitch wpuści mnie do interenetu lecz po zresetowaniu karty sieciowej sama pobiera inne IP i zabawa od nowa w dodatku kiedy wszystko ustawie ręcznie tzn karcie nadam np. ip 192.168.1.101 i podam mac tej karty w bandwitch on już mnie do neta nie wpuszcza.

Czy AP pracują w trybie bridge?

Cóż to ten “Bandwith”? Czy chodzi o router?

Bandwidth tak dokładnie

jego model to

Ovislink_RS-2000

tak dokłądnie

jeden Kozumie pracuje jako zwykły AP do wysyłania sygnału a drugi Client Bridge + Universal Repeater Mode

a takie są tryby

Router AP Mode [?]

AP Mode [?]

WDS Mode [?]

CPE Mode [?]

Client Bridge + Universal Repeater Mode [?]

CPE + AP Mode [?]

Rozumiem, że oba AP podłączone są do portów LAN routera OvisLink RS-2000. Jeżeli tak, musza one pracować w trybie “Client Bridge + Universal Repeater Mode”. W tym momencie nie powinno być problemów z przydzielaniem adresów IP z DHCP.

Właśnie nie jeden AP podłączony jest pod lan routera rs2000 i pracuje w trybie AP do wysylania sygnalu a drugi jest oddalony o 1km i ustawiony w tryb Client Bridge + Universal Repeater Mode do odbierania sygnału i to wlasnie z tego drugiego pobiera MAC zamiast z komputerów po stronie tego AP clienta :confused: tak to wygląda w ustawieniach RS2000

748547b7727f66ee.png

chodzi o ostani wpis ten mac należy do AP clienta a nie do karty komputera po jego stronie :confused:

nie wiem jak dokładnie to nazwać jestem początkujący w sieciach radiowych.

Dodane 17.02.2011 (Cz) 12:09

Jeżeli dobrze zrozumiałem twój post to należy ustawić oba ap na Client Bridge i wtedy powinno działać:/

Dodane 19.02.2011 (So) 9:44

Napiszę ten temat może troche inaczej

mam problem z konfiguracją sieci mianowicie posiadam własną sieć domową Router ADSL, Bandwidth RS-2000 i 2x AP 5GHz Kozumi UFO5.

i teraz tak jeden AP jest ustawiony w AP mode do wysyłania sygnału podłączony do RS-2000 drugi AP podłączony kilometr dalej do laptopa jako AP client bridge + Universal Repeater

i tu pojawia się problem konfiguracyjny ponieważ komputer dostaje od DHCP (RS-2000 jest bramą domyślą on przydziela i dzieli łącze użytkowników) IP 192.168.1.101 wchodzą w panel Bandwidtha żeby dodać ten IP do adresów stałych tak aby ten komp miał go na zawsze i kiedy clonuje MAC to nie pobiera go z karty tego komputera a z AP klienta o co tu chodzi bo dzieje się to tylko po stronie tego AP klienta.

Sieć wygląda mniej wiecej tak (nie śmiać się z plastyki to mało brakowało i bym siedział :stuck_out_tongue: )

e2f2e264e56789cb.png

mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto zdołą mi pomóc

znalazłem w necie symulator tych AP

http://kozumi-usa.com/Air107/Air15/index.html#

może jakoś się przyda.

Proszę o pomoc będę zobowiązany

W ustawieniach routera używasz opcji ‘Clone MAC Address’. A próbowałeś wpisać MAC komputera z ręki?

Próbowałem ale żeby się nie rozpisywać to taka opcja nie zadziała żeby zakończyć ten temat napiszę jak to ustawić żeby działało ponieważ rozwiązałem ten problem:

Mianowicie należy AP który wysyła sygnał ustawić w AP mode skonfigurować wg swoich upodobnień oraz zapamiętać jaki ustawiło się kanał następnie w zakładce WDS wpisać MAC AP który będzie odbierał sygnał po tej operacji zapisać konfigurację i przejść do konfiguracji AP klienta ustawić go w WDS mode w zakładce konfiguracyjnej ustawić odpowiedni kanał wpisać MAC AP głównego tego co konfigurowaliśmy wcześniej i wrazie jeśli daliśmy jakieś zabezpieczenia to wpisać hasło u mnie odziwo działa jak nie mam hasła na haśle są problemy (pamiętajmy o tym że jeśli nie damy hasło to nikt nam się do sieci nie wkradnie bo i tak zabezpieczenie jest po MACu :slight_smile: ) po tej operacji napewno zacznie działać :slight_smile:

pozdrawiam.

Miło, że udało Ci się rozwiązać problem:)

Pamiętaj jednak, że zabezpieczenie po adresie MAC to żadne zabezpieczenie.

PZDR

Może i tak ale u mnie w miejscowości jest mało geniuszy informatyczny więc się nie przejmuję:)