Sieć składa się z Bandwitha(który jest bramą domyślną) i dwóch AP Kozumi (UFO5)
komputery które są po stronie bandwitha normalnie otrzymują IP i da się je przypisyć do MACów kart sieciowych lecz po stronie AP clienta komputer otrzymuje IP lecz przypisanie po maców stwarza już problem ponieważ bandwith pobiera mac nie z karty lecz z AP clienta jak można to skonfigurować aby mój bandwith pobierał mac z karty. Dodam że kiedy przypisze ip do danego komputera oraz podam mac z ap clienta bandwitch wpuści mnie do interenetu lecz po zresetowaniu karty sieciowej sama pobiera inne IP i zabawa od nowa w dodatku kiedy wszystko ustawie ręcznie tzn karcie nadam np. ip 192.168.1.101 i podam mac tej karty w bandwitch on już mnie do neta nie wpuszcza.
Rozumiem, że oba AP podłączone są do portów LAN routera OvisLink RS-2000. Jeżeli tak, musza one pracować w trybie “Client Bridge + Universal Repeater Mode”. W tym momencie nie powinno być problemów z przydzielaniem adresów IP z DHCP.
Właśnie nie jeden AP podłączony jest pod lan routera rs2000 i pracuje w trybie AP do wysylania sygnalu a drugi jest oddalony o 1km i ustawiony w tryb Client Bridge + Universal Repeater Mode do odbierania sygnału i to wlasnie z tego drugiego pobiera MAC zamiast z komputerów po stronie tego AP clienta tak to wygląda w ustawieniach RS2000
chodzi o ostani wpis ten mac należy do AP clienta a nie do karty komputera po jego stronie
nie wiem jak dokładnie to nazwać jestem początkujący w sieciach radiowych.
– Dodane 17.02.2011 (Cz) 12:09 –
Jeżeli dobrze zrozumiałem twój post to należy ustawić oba ap na Client Bridge i wtedy powinno działać:/
– Dodane 19.02.2011 (So) 9:44 –
Napiszę ten temat może troche inaczej
mam problem z konfiguracją sieci mianowicie posiadam własną sieć domową Router ADSL, Bandwidth RS-2000 i 2x AP 5GHz Kozumi UFO5.
i teraz tak jeden AP jest ustawiony w AP mode do wysyłania sygnału podłączony do RS-2000 drugi AP podłączony kilometr dalej do laptopa jako AP client bridge + Universal Repeater
i tu pojawia się problem konfiguracyjny ponieważ komputer dostaje od DHCP (RS-2000 jest bramą domyślą on przydziela i dzieli łącze użytkowników) IP 192.168.1.101 wchodzą w panel Bandwidtha żeby dodać ten IP do adresów stałych tak aby ten komp miał go na zawsze i kiedy clonuje MAC to nie pobiera go z karty tego komputera a z AP klienta o co tu chodzi bo dzieje się to tylko po stronie tego AP klienta.
Sieć wygląda mniej wiecej tak (nie śmiać się z plastyki to mało brakowało i bym siedział )
mam nadzieję że znajdzie się ktoś kto zdołą mi pomóc
Próbowałem ale żeby się nie rozpisywać to taka opcja nie zadziała żeby zakończyć ten temat napiszę jak to ustawić żeby działało ponieważ rozwiązałem ten problem:
Mianowicie należy AP który wysyła sygnał ustawić w AP mode skonfigurować wg swoich upodobnień oraz zapamiętać jaki ustawiło się kanał następnie w zakładce WDS wpisać MAC AP który będzie odbierał sygnał po tej operacji zapisać konfigurację i przejść do konfiguracji AP klienta ustawić go w WDS mode w zakładce konfiguracyjnej ustawić odpowiedni kanał wpisać MAC AP głównego tego co konfigurowaliśmy wcześniej i wrazie jeśli daliśmy jakieś zabezpieczenia to wpisać hasło u mnie odziwo działa jak nie mam hasła na haśle są problemy (pamiętajmy o tym że jeśli nie damy hasło to nikt nam się do sieci nie wkradnie bo i tak zabezpieczenie jest po MACu ) po tej operacji napewno zacznie działać