Dzień dobry
Mam starego „złomka”, generalnie komp ma 10 lat (a konkretniej laptop), dostałem wraz z nim płyty z backupem (z instalacją z „normalnego” nośnika nie mam kłopotu ale tu jest zrobiony „jakiś dziwny” backup). Są 2 płyty, na jednej w głównym folderze, są m.in. pliki z końcówką CRC i GHO [prawie 700 mb], folder w którym są foldery o nazwach BMP, dos [pliki attrtib, choice i kilka innych], tools [pliki m.in., gdisk, fdisk]). Na drugiej płycie jest plik GHS (460 MB). Na stronie producenta udało mi się tylko znaleźć stronę produktu, a i to przez google (więc nie ma plików, sterowników, dokumentów - przynajmniej ja nie znalazłem - po szukaniu po numerze seryjnym też nie wyskoczyło nic).
Po wpisaniu skrótów CRC i GHO w google, wyskoczyło mi, że to są pliki ghosta, tak się składa, że mam zarówno ghosta, jak i acronisa. Więc sprawdziłem ale oba programy nie widzą kopii z płyt.O ile acronisa mam starego, to ghost (tak jak sam też jest stary, to mam w najnowszej jego wersji).
Jak odzyskać ten backup? Chcę mieć legalny system (gardzę piractwem, mam samo legalne oprogramowanie), kupiłem nowy lepszy dysk do niego. Problem jest taki, że na starym dysku, jest system, ale chodzi tak koszmarnie, że to dosłownie da się „pociąć” i w praktyce już nie reaguje na polecenia (tak jest zaśmiecony, nie bijcie, dostałem takiego z firmy - legalnie odkupiony), a jednocześnie miałem na nim wcześniej jakieś dane itd. (załóżmy, ze to laptop szkoleniowy - nie ma to znaczenia, po prostu mówię, że są tam dane typu zdjęcia itd., które są moją własnością, zaznaczam moją, nie firmy, więc nie chcę ich tracić), jest wysłużony (więc i tak niedługo by trzeba myśleć o nowym, a jednocześnie nowy dysk jest szybszy - może dużo nie zrobi ale jakieś znaczenie to ma. Sam komputer sprawny, mam starego boxowego XP, zainstalowałem go i sprawdziłem że komputer działa i to nieporównywalnie szybciej, więc to nie jest to, że komputer jest uszkodzony i dlatego wolno działa, po prostu trzeba go „zreinstalować”. Szybciej, łatwiej i pewniej.
Jak skorzystać z kopii?
Dzięki za pomoc.