Po wykonaniu obrazu jednej partycji programem R-drive Image 7.2 otrzymałem wiadomość, że " image was created successfully" ale po sprawdzeniu obrazu otrzymałem wiadomość, że " read from disc failed while reading /nazwa pliku/ .rdr .
Zrobiłem to dla kilku partycji i zawsze ten sam błąd.
Co może być problemem. Może ktoś miał ten problem i go rozwiązał.
Rzeczywiście jest problem z tą wersją. Po zrobieniu obrazu partycji/dysku nie daje się czytać. Sprawdziłem też wcześniejszą wersję i jest dobrze.
Podejrzewam, że to nie jest problem z wersją 7.2. Od kilku lat używałem bezproblemowo programu RDI w wersji 6308.iso i to zarówno do tworzenia jak i przywracania obrazów a teraz używając go wychodzi ten sam błąd na różnych partycjach czy dyskach.
Wczoraj napisałem do R-TT Support maila i rano otrzymałem następującą wiadomość:
"Hello Zbigniew
Looks like there’s a problem with the drive (or drive connectivity) to which you’re saving the disk image files.
We’d recommend you to try saving disk image files to another more reliable media and see if that works for you.
Please let us know if you have any questions.
Best regards,
Support Team
R-tools Technology Inc.
Our site: http://www.r-tt.com
Our FAQ: R-TT - Sales FAQ
Our forum: http://forum.r-tt.com "
Również nie sądzę, aby to był problem, ponieważ zapisywałem kilkakrotnie obrazy na różnych dyskach niestety bez powodzenia.
W RDI jest opcja . poniżej kopia tego logu:
- R-Drive Image 7.2 Build 7206 x64
! Sectors 0-31 failed to read from after 1 attempt. Nie można wykonać żądania z powodu błędu urządzenia We/Wy (1117) - List of operations:
Create Image: H:\HP Pavilion\F-imageF.5.11.24.rdr
Backup partition [KBG40ZNV512G KIOXIA (476.9GB #1)
A tak z innej beczki,czy ktoś z was sprawdzał te rzeczy? :
- Update biosu?
- Update firmwareu dysku?
- Co jest na tych sektorach z logów?
- Podłączyć dysk do innego gniazda jeśli to możliwe?
- Czy podane sektory nie są bad sectorami?
Często któreś z tych może powodować problemy z dostępem
To nie jest żaden problem sprzętowy aby grzebać w sprzęcie. Inne programy do backupu (np. Acronis, Paragon, Macrium, AOMEI itd.) robią obrazy dysków/partycji bez problemu. Obrazy przez nie zrobione dają się normalnie przywrócić a także podmontować jako wirtualne dyski. Obrazy zrobione przez R-Drive nie daje się przywrócić ani podmontować. Problem ewidentnie ma firma R-TT.
Może naprawią w 7.3 lub 8.0 np. przypadkiem.