Problem z radkiem 4850


(system) #1

Dziś złożyłem kompa z tego

Procesor - Intel Core 2 Duo E8400,

Płyta główna - Gigabyte GA-EP35-DS3L

RAM - Geil 2 x 2048MB 800MHz DDR2

Dysk - Seagate Barracuda 7200.11; 500GB, Serial ATA300,7200RPM,32MBcach

Karta graficzna - Asus Radeon HD 4850 Glaciator 512MB DDR3 PCI-E BOX

Zasilacz - Pentagram 500CAV-A12S Active

nagrywarka - Samsung nagrywarka DVD 22x SATA

i od samego początku wyskakuja jakieś krzaki, pozatym jakies przebarwienia i paski przebarwione,(dodam że kilka razy odpaliłem system i było normalnie) wyskakiwał tez komunikat "VPU Recover zrestartował akcelerator graficzny" i potem już sie nic nieda zrobić, co dziwne potem jakoś weszło

więc zainstalowalem najnowsze stery oraz zaktualizowałem biosa i teraz wogóle nieodpala windows

chwile po ładowaniu systemu tak jakby karta się wyłanczała bo monitor wygasa

próbowałem zrestartować biosa ale nic niedało :confused:

moża mi ktoś pomóc ??


(Seba86mu) #2

A w trybie awaryjnym uruchamia się ? (naciskaj klawisz F8 przed rozpoczęciem ładowania systemu)

BIOS zresetowałeś poprawnie ? -> KLIK


(system) #3

a awaryjnym to samo :confused:

bios niestety poprawnie zrestartowałem :frowning:


(Seba86mu) #4

Podłączyłeś przewód dodatkowego zasilania do karty graficznej ?

Podłączyłeś oba przewody zasilające do płyty głównej ?


(system) #5

tak ten 6- cio pinowy

oba do płyty też są


(Seba86mu) #6

Próbowałeś naprawić bieżącą instalację systemu płytką z Windowsem ?


(system) #7

no dobra uruchomie windowsa ale co dalej :confused:


(Seba86mu) #8

tomn0 , najpierw zainstaluj ten sterownik do chipsetu płyty głównej.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

Teraz odinstaluj sterownik karty graficznej, który instalowałeś wcześniej:

(Start -> Panel sterownia -> Dodaj/Usuń programy -> ATI DISPLAY DRIVERS /usuń/)

Po zakończeniu deinstalacji instalacji uruchom ponownie komputer.

Następnie zainstaluj ten sterownik do karty graficznej (wersja dla Win. XP -32-bit). Poniżej wersje na inne wersje systemu.

Po zakończeniu instalacji uruchom ponownie komputer.

-> Win. XP 64-bit,

-> Win. Vista 32-bit.


(Monczkin) #9

tomn0 , od takich problemów jest zdaję się dział Hardware... Czytaj opisy działów przed założeniem tematu. Nazwij temat konkretnie. Temat przenoszę. Przeczytaj regulamin forum.


(system) #10

no więc zainstalowałem ten sterownik 8.10i chodziło... chwile , dopóki niezainstalowałem także sieciowej i dzwiękowej potem zrestartowałem i wszystko wróciło, tzn po ładowaniu windowsa monitor sie wyłancza :confused:

udało sie uruchomic awaryjny więc odinstalowałem sieciową dzwiękową i stery 8.10 po restartcie już windows wszedł ale są takie paski poziome zwłaszcza widoczne na ciemnym tle.

zainstalowałem ponownie stery 8.10 i tylko je , no i po restarcie niestety znów sie monitor wyłancza

ehhh jakieś dalsze pomysły ??

najbardziej mnie niepokoji to że te paski i krzaczki pojawiły sie już przy pierwszym uruchomieniu w początkowym menu i biosie a tego chyba niepowinno być nawet bez sterów :confused:


(Mateusz Golebiowski) #11

lepeij wymień ten desk twardy bo to jest totalny syf ja dopiero go kupiłem i już po 15 dniach mi padł może on powodować takie problemy


(Macias82) #12

Witam

Mam ten sam problem z ta karta, troche inna konfiguracje ale krzaki te same. Robilem jak ty i te same objawy. Podlaczylem karte do innego kompa i jest to samo KRZAKI od poczatku. Daj znac jak ci sie uda znalezc rozwiazanie ale mi sie wydaje ze te karty maja jakis fabryczny defekt. Pozdrawiam.

PS nie jest to wina dysku.


(Blazej25) #13

Zwroc ta karte na gwarancje, to sa jakies kpiny zeby nowy sprzet byl wadliwy-co robila kontrola jakosci ? :D.