Problem z RAIDem po formacie


(SupaMC) #1

Sformatowałem komputer, przy próbie instalacji WinXP, okazało się że instalator nie wykrywa dysku twardego. Z kolei bios dysk wykrywa ale co tam zobaczyłem to komunikat: "The number of disks is not adequate to create a raid". o co chodzi? Chciałem przestawić z raid na sata w biosie, ale nie idzie tam kompletnie nic zrobic.. Dodam ze felerny dysk to Seagate, mam tez dodatkowy dysk w kieszeni podłączony na IDE, a moja plyta głowna to ASRock P4VM800.

supamc


(Technik Elektro) #2

RAID wymaga 2 dysków (w twoim przypadku -2 dysków sata) więc jak masz tylko 1 takowy to raid odpada.


(dark__jedi) #3

i najlepiej tej samej pojemności... czyli dwa identyczne dyski


(SupaMC) #4

hmm...tylko jakim cudem wczesniej przez ponad 3 lata wszystko mi dzialalo a ni stad, ni zowąd sie spsuło.. #-o


(Technik Elektro) #5

a napęd masz na sata ?? osobiście spotkałem się z takim przypadkiem jak to magik "zapiął" w raid 0 dysk i napęd sata, system był postawiony i działał aczkolwiek oczywiście zalet raid 0 nie było :->


(SupaMC) #6

wlasnie nie, jedyny na SATA jest podstawowy dysk, cala reszta z drugim dyskiem i napedami jest na IDE. Moze jest problem w tym ze nie powinno w ogole byc tego RAIDa? Jest mozliwosc ze bios sam sie przestawi na to? Tylko co z tego skoro w BIOSie nic nie moge zrobic:/

edit:

podlaczylem dysk do innego komputera i wszystko pieknie dziala...


(Smczaj) #7

Mogę podpiąć się pod ten temat? Bo mam identyczny problem, tez nigdy nie bylo RAIDa u mnie, a nagle po formacie sie pozmienialo..