Problem z RAM-em, nie działają obydwie kości naraz


(Worosylowiec) #1

Witam

Otóż od pewnego czasu mam problem z RAMem a konkretnie problem jest następujący. Przyszedł czas na czyszczenie komputera więc wykałaczka i delikatnie usuwam wszystkie kłaki, kurz itp, itd. Oczywiście komputer był wyłączony. Gdy skończyłem czyścić, włączyłem PC i ku mojemu zdziwieniu na początku pojawił się czarny ekran i tak został, więc wykonałem restart komputera i po restarcie wyświetla się tylko menu co mam wybrać czyli tam F2 Boot menu itp itd...wiec np. ciskam na klawiaturze F2 lecz nic się nie dzieje. Wyłącam PC, wkurzony dość mocno sprawdzam wszystko, dociskam itp itd. Sprawdzam jedną kość ramu...TAK DZIAŁA...sprawdzam drugą...GRRRR nie działa, więc jadę na jednej. Aż do dzisiaj gdy sprawdziłem czy druga kość łaskawie zaskoczy i tam da da dam o dziwo zaskoczyła. Ale następny problem się zrodził ponieważ gdy wkładam kości osobno, działają bez zarzutu. A gdy są razem to....dzieję się to co pisałem linijkę wyżej i nie wiem dlaczego.

Wszystko wcześniej działało bez zarzutu.

Opis sprzętu:

2x 2 "giga" Elixir 2 GB.1Rx.8PC3-10600U-9-10-B0. 1333

Płyta główna to ASRock G41M-GS3

Procesor: Intel Core 2 Duo e7500 2.93GHz


(igrek) #2

Jakby to ująć uwaliła się. Ja kupiłem NOWĄ kość w komputroniku i od razu była uszkodzona. Po włożeniu czarny ekran i zero reakcji. Jak wyjąłem to wszystko było ok.


(Worosylowiec) #3

Ale osobno działają a razem za chiny ludowe :frowning:


(Agatonster) #4

Kolorowyable ,

Zapoznaj się z tematem i popraw tytuł tematu na konkretny, mówiący o problemie. W celu dokonania zaleconej korekty proszę użyć przycisku Edytuj przy poście otwierającym ten temat.

Zignorowanie zalecenia będzie skutkowało usunięciem tematu do Kosza.


(system) #5

a to są te same 2x2 tak jak w podpisie?

zmień im częstotliwość i sprawdz na 1066 MHz


(Worosylowiec) #6

Tak, są takie same, powiedz mi tylko jak to zrobić : )


(system) #7

hm żebym to ja wiedział jaki Ty masz bios

ale przewaznie się wchodzi do biosu tak

uruchom komputer wciśnij delete otworzy się bios

szukaj

zakładki Advanced

naciskasz entr

znowu z menu szukaj Jumper Free Configuration

enter i DRAM Frequency

i tam strzałkami zmieniasz na 1066

potem wciskasz f10 i ok

ps.tylko zapisz sobie jak masz ustawione dotychczas jak byś musiał spowrotem przestawić


(Worosylowiec) #8

Ok, poradziłem sobie jakoś sam

Już miałem ustawione na 1066 i co dziwniejsze dalej nie działają razem ; / tylko oddzielnie