Problem z RAM-em,system nie widzi?

Witam,mam problem dorzuciłem do mojego kompa identyczną DDR-kę jaką mam do 256 drugie 256 (ta sama firma,to samo cl i taktowanie),na początku gdy włączałem kompa on nie startował tylko wydawał długie dzwięki z głośniczka systemowego,postanowiłem zresetować BIOSA,komp później wystartował,ale system wykrywa 256 DDR natomiast w programiku CPU-Z kiedy wejdę na zakładkę pamięci pisze że oba sloty są zajęte.Co mam zrobić by system wykrywał 512 DDR??Bo kiedy zrobię Mój Komputer>>PPM>>Właściwości>>To tam również pisze 256.Proszę o pomoc

Złączono Posta : 19.11.2007 (Pon) 20:40

Nikt nie pomoże?? :cry:

jako że jesteś

GKM GRUDZIĄDZ FAN

to Ci pomogę :slight_smile:

włóż tylko tą nową kość i sprawdź czy komp ruszy

No ba CKM i GKM zawsze razem :smiley:

tak na tej nowej też system rusza

Złączono Posta : 19.11.2007 (Pon) 21:37

a to prawda że jak się dokłada pamięć to trzeba zrobić formata i wgrać świeży system ??

a próbowałeś wkładać pamięci w różne sloty?

ta płyta ma tylko dwa sloty.A może coś w biosie jest nie tak i trzeba coś zmienić??

nie :slight_smile: to co piszesz trzeba zrobić w przypadku zmiany płyty głównej

to jest coś takiego:

ga8vm533mrz.GIF

nie, raczej nie, tymbardziej że robiłeś reset BIOS’a

a czy komp chodzi jak wkładasz kości pojedynczo do obu slotów?

nie wiem co jest dwie identyczne pamięci CL takie same taktowanie też takie same a nie wykrywa,pamięci sprawdzane w MEMTEST i wszystko ok :frowning:

w pierwszym poście piszesz, że

a BIOS wykrywa 512MB?

no i nie powiedziałeś czy

Nie prawda, raczej totalna bzdura :slight_smile:

jutro po szkole postaram się jeszcze coś przy tych kościach pokręcić i zobaczymy co z tego wyjdzie,zobaczę jak tam sprawa wygląda w BIOSie i dam znać,narazie dzięki

Złączono Posta : 20.11.2007 (Wto) 17:49

dziś próbowałem coś zdziałać ale nic z tego nie wyszło :(,w BIOS zajrzałem tam też pokazuje że jest 256 DDR,a tu załączam screen z CPU-Z w nim pokazuje że jest 512,dalej proszę o pomoc :frowning:

abe93c7b7cfbc132m.jpg