Problem z Ram

(Od razu informuję że nie wiedziałem w jakim dziale to zamieścić:/)

Otóż mam taki problem: mam ram 1024 ale komputer tak jakby z niego nie korzystał, cały czas pc długo się uruchamia i mogę uruchomić zaledwie kilka programów które uruchamiają się wolno. Wydaje mi się że komputer czyta tak jakby tylko z pliku stronicowania a z ramu nie:/ Ram jest na pewno sprawny, jednak nie wiem dlaczego system z niego nie korzysta. Czy jest jakiś program bądź sposób żeby wymusić korzystanie z pamięci ram? Zaznaczę że jak komputer “pochodzi” to sytuacja się poprawia i wszystko lepiej funkcjonuje, ale to dopiero po około pół godziny. Obecnie mam w menadżerze zadań pamięć zdeklarowaną 165M/2460M i w użyciu pliku stronicowania mam 165MB. W programie do optymalizacji pamięci (nie używam go ale wchodzi on w skład pakietu optymalizującego system) mam wolne 747MB RAM. Jak wymusić żeby komputer korzystał z tego ramu. Dodam że zmniejszenie pliku stronicowania nie pomaga, a wyłączenie go prawie unieruchamia proces startu systemu:/

Podaj reszte konfiguracji kompa może masz za duzo programow na starcie włączonych? wpisz w uruchom msconfig zakładka uruchamianie i odznaczasz niepotrzebne.

Konfig kompa:

no i informacja o pamięci ram:

PS. czy może to być spowodowane wadami dysku twardego, jakimiś błędami na nim typu zarysowana powierzchnia dysku albo “zestarzenie się” bo przecież to ma jakąś swoją użytkowalność, prawda? Pytam się o dysk bo ciągle mam problem z błędem krytycznym: UNMOUNTABLE BOOT VOLUME:/ Zastanawiam się nad kupnem nowego pc ale to dopiero za jakiś czas. Czy kupno nowego dysku pomoże (bo przecież ten plik stronicowania to na dysku jest)?

Ustaw plik stronicowania na sztywno max i min np 100 MB i zobacz - wymusi to na systemie korzystanie z pamięci stałej.

Sprawdź dysk narzędziami producenta dysku,sprawdź tryb pracy dysku DMA.

http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic … 851#213851

http://forum.idg.pl/lofiversion/index.php/t10073.html

stary proc słaby…płyta też…o karcie nie wspomnę…pewnie mas PC zawalone plikami i na starcie ci sie uruchamia dużo programów…przeczyść i sprawdź błędy programem CCleaner