Witam, posiadam Hyperx Predator RGB 3200MHz 2x 8GB. Płyta główna: Msi Tomahawk Max.
Gdy próbuje podkręcić RAM (3200Mhz z XMP) nawet na 3266mhz i próbuje włączyć komputer to niby komputer działa ale nie wyświetla się obraz i kończy się na tym, że muszę resetować BIOS. RAM sprawdzałem Memtestem oraz windowsem i było bez błędów.
Proszę o pomoc
Może słaba sztuka, puść jakąś AIDA64 po OC.
Proponuję się upewnić czy pamięci są na liście qvl, bo ja z tym producentem płyty głównej tez miałem przejścia z pamięciami
Obstawiam, że
oznacza, że wentylatory się kręcą, ale komp nie przechodzi POST. Zapewne gdyby podłączyć głośniczek, to płyta pikałaby regularnie, zgłaszając błąd RAM.
U mnie odwrotnie, wstawiłem dwukrotnie spoza listy i działały
Ja nigdy nie sugerowałem się listami qvl, do czasu kiedy chciałem obsadzić wszystkie banki pamięci przy jednoczesnym ich podkręceniu i to nie jakimś ekstremalnym, a zwykłym profilem producenta (xmp)
Co ciekawe robiły mi problemy jedne z popularniejszych kości (g.skill ripjaws), które u innych pracują bez zająknięcia.
Mam głośniczek ale rzadko jest dźwięk. Jeśli już jest to się normalnie restartuje pc ale zwykle nie ma i musze restartować bios