Problem z ramem - nie działa komputer


(Mat0160) #1

Witam, nie jestem dziś w humorze. Otóż dziś rano zakupiłem świeżutką kosteczkę ramu prosto ze sklepu :P. Poczekałem chwilę i została włożona. Wszystko ładnie sie zapowiada ale nie wykrył jej :confused: Wyciągnąłem starą i wsadziłem nową i działało. Domontowałem starą i tu problem ;/. Otóż komputer włącza się i dalej nic sie nie dzieje, dodatkowo kontrolka z żarówką się nie pali tylko ta od myślenia :?

Nie wiecie jak przywrócić sprawność z dwoma kosteczkami RAMu ?

P.S : Wczesniej nie działało w ogóle, włączał się na niecałe 5sekund ale po godzinie odwidziało mu się i chodzi normalnie ale nic sie nie dzieje i mam "zombi" bo napędy często same się wysuwają:confused:

P.S 2 : Oby dwie kosteczki Ramu są po 512MB :stuck_out_tongue:

P.S 3 : Lampka żarówkowa działa tylko przy trzymaniu RESET O_o


(Mat0160) #2

http://pl.youtube.com/watch?v=a-5pi3Znrc8


(Mail) #3

Pozamieniaj położenie kości, czasami trzeba je poprzekładać żeby wszystko działalo.

EDIT:

Co do lamki, albo sie spaliła albo ją po prostu odłączyłeś przy wkładaniu ramu.


(Mat0160) #4

Dalej to samo…

Ale jak nacisne reset to się pali :?!


(Seba86mu) #5

Jaką posiadasz płytę główną ? (producent, model)

Podaj parametry obu kości RAM (nowej i starej).

Włóż obie kości RAMu i przetestuj je programem Memtest.

Wypakuj pobrane archiwum, plik w formacie ISO wypal na płycie, w programie do nagrywania używając opcji: Nagraj obraz na płytę. Uruchom ponownie komputer z płytą w napędzie. Jeżeli w BIOSie ustawione jest bootowanie z napędu CD/DVD, to rozpocznie się test pamięci RAM.

EDIT:

Spróbuj jeszcze zresetować BIOS płyty głównej -> wyciągnij z płyty głównej bateryjkę na co najmniej 30 minut. Po tym czasie włóż baterię z powrotem i uruchom komputer.


(Paweł0303) #6

napisz jaki masz stary ram i jaki dokupiłeś.


(Mail) #7

Ile masz slotów ramowych?

Zakładając że 3:

Popróbuj:

1/3

1/2

2/3


(Mat0160) #8

Płyta : AS-ROCK g8up grade-1689

Kości (z naklejką i trójkątem stara) http://img169.imageshack.us/my.php?imag … 601qw8.jpg

Memtestem nie zrobie bo się nie da (patrz -> film)

//Dwa sloty


(Seba86mu) #9

Jeżeli na jednej kości RAMu komputer działa, to testuj je pojedynczo.


(Mat0160) #10

Jeżeli na jednej kości RAMu komputer działa, to testuj je pojedynczo

Nie działa na dwóch, jednej ani na wcale :PP

Co do baterii, to dam cynka :slight_smile:


(Mat0160) #11

To samo ://


(Seba86mu) #12

Przy wsadzaniu i wyciąganiu kości RAM miałeś odłączoną wtyczkę od gniazdka sieciowego ?

Jeżeli masz możliwość, to pożycz od kogoś zasilacz i sprawdź, czy dzieje się to samo. Jeżeli dalej to samo, to chyba coś z płytą główną nie tak.


(Mat0160) #13

Miałem odłączoną a co do zasilacza to nie ma możliwości ;/